Pijan, a ne na kokainu

Obtožen, da je nesrečo s smrtnim izidom povzročil pod vplivom ne le alkohola, ampak tudi prepovedanih drog.

Objavljeno
03. oktober 2014 20.45
SLO., NM., ZAGORC, 3.10.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Novo mesto – Na novomeškem okrožnem sodišču se je začelo sojenje podjetniku Zlatku Zagorcu, ki je konec aprila lani do smrti zbil 18-letnega Lenarta Krevsa. Zagorc nesrečo obžaluje in upa, da mu bo družina odpustila.

Tožilstvo mu očita, da je pod vplivom alkohola in prepovedanih mamil (med drugim kokaina) 30. aprila lani ob 20.45 z BMW X6 na Ljubljanski cesti v Bučni vasi nepazljivo pripeljal skozi levi, slabo pregledni ovinek in na nasprotnem pasu trčil v Lenarta Krevsa, ki mu je takrat pravilno pripeljal nasproti.

Obtoženi je nesrečo obžaloval in dodal, da mu je zelo hudo, ker mu Lenartova mama Karmen Krevs, četudi se je družini kmalu po nesreči pisno opravičil, noče odpustiti. V pismu je namreč med drugim zapisal, da se ne počuti krivega za nesrečo in da v tistih okoliščinah ni bilo kaj storiti.

»Samo cinično sem se nasmejala. Pismo me je zelo prizadelo. Še tistega usmiljenja, ki bi ga lahko čutila do povzročitelja nesreče, pri meni ni bilo več,« pravi Lenartova sestra in dodaja, da bi bilo bolje, če pisma sploh ne bi napisal.

Aroganten na kraju dogodka

Tako kot njena mama in oče je po nesreči o obtoženem slišala veliko govoric, kako arogantno se je na kraju dogodka vedel do policistov, da jim je menda, kot je povedal Lenartov oče Vladimir, celo ponujal podkupnino in da je krivdo za nesrečo hotel podtakniti ženi.

»Njegovo opravičilo se mi ni zdelo pristno. Videti je bilo, kot da skrbi samo za svojo rit. Če bi mislil zares, bi na predobravnavnem naroku priznal krivdo in sprejel kazen,« je sklenila Lenartova mama.

Zagorc je vse očitke zavrnil in dodal, da se mu je policist med zaslišanjem na novomeški policijski postaji opravičil zaradi takšnih govoric in rekel, da se na kraju nesreče takrat ni vedel arogantno.

Obtoženi Zagorc na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, saj se ni strinjal s ponudbo tožilca Bojana Avbarja o osemletnem življenju za rešetkami. Na sodišču se zato brani pred obtožbami o storitvi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, ki predvideva do 12 let zapora. Že v preiskavi je nesrečo obžaloval in zatrdil, da je bil po njej v šoku.

Povedal je še, da od nesreče ni spil niti kapljice alkohola in da je zaradi slabih izkušenj tega zasovražil.

V času nesreče je tudi sam vozil pod vplivom alkohola (0,52 miligrama v litru izdihanega zraka), kar po besedah sodne izvedenke Alenke Kuštrin Samba pomeni, da je bil popolnoma nesposoben za vožnjo. Čeprav je bil v njegovem urinu najden tudi kokain, krvna preiskava čiste substance kokaina v krvi ni zaznala. »Na podlagi rezultata analize ni mogoče trditi, da je obtoženi vozil pod vplivom kokaina,« je še povedala izvedenka.