Pijan »frajer« se prej ali slej sreča s policisti

Ob svetovnem dnevu odgovornega pitja piva so pred dijaki mnenja izmenjali strokovnjaki.

Objavljeno
17. september 2017 19.44
Posodobljeno
18. september 2017 10.00
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana – Kaj je, če o tem sploh lahko govorimo, odgovorno pitje alkohola, je bila rdeča nit posveta strokovnjakov, ki so soočili mnenja o tem vprašanju, prisluhnili pa so jim dijaki dveh razredov 4. letnika Srednje zdravstvene šole v Ljubljani.

Pod okriljem Zavoda Varna pot in Združenja slovenskih pivovarjev posvet med dijaki na srednji zdravstveni šoli ni potekal naključno, saj so ravno mladostniki tisti, ki se prvič srečajo z alkoholom, predvsem pa ima v obdobju odraščanja alkohol največ škodljivih posledic pri razvoju možganov. A debata ni tekla le o neposrednem škodljivem učinku alkohola na človeka, temveč tudi o tem, kako ima alkohol smrtno nevarne učinke pri varnosti v cestnem prometu.

Pivo na dan ...

V petek je bil sicer svetovni dan odgovornega pitja piva, kar sproža številna vprašanja, predvsem ali ima alkohol res lahko tudi pozitivne učinke na telo in v kakšnih količinah. Je odgovorno pitje mit ali resnica? Predvsem to so v navzočnosti mladih analizirali različni strokovnjaki.

Tako je, denimo, Lovro Stanovnik z inštituta za farmakologijo in eksperimentalno toksikologijo medicinske fakultete v Ljubljani pojasnil nekaj stališč strokovnih ugotovitev, in sicer, da pivo v nizkih odmerkih nima samo negativnih učinkov na človeka. Med pozitivnimi učinki zmernega pitja piva je po njegovih besedah ugoden vpliv na srčno-žilna obolenja, pozitivni učinki so se pokazali celo pri sladkorni bolezni tipa 2. A je bil jasen, da zmerno pitje za odraslega moškega pomeni 20 gramov alkohola na dan, kar približno ustreza pollitrskemu vrčku piva, za odrasle ženske pa je še »dovoljena« dnevna doza enaka slabemu malemu pivu. Poudaril je še, da že takšna zmerna količina vsekakor škodi mlajšim od 18 let in nosečnicam ter da ima lahko na drugi strani tudi pri odraslih škodljiv vpliv pri razvoju določenih vrst rakavih obolenj.

»Kdo pije alkohol zaradi zdravja?« je mlade izzvala Vesna Pekarović Džakulin iz Zdravniške zbornice Slovenije. »Nihče od mladih ne pije, da bi preprečil možgansko kap. Tudi meja 18 let je politična, in ne strokovna odločitev, saj ima čisto vsako pitje alkohola pri mladih tja do 25 let škodljive posledice.« Bila je povsem neposredna, da je alkohol velika hinavščina. Živimo v družbi, ki alkohol tolerira, ga vzpodbuja, a ko pijan narediš »štalo«, kot se je izrazila, bodisi na cesti ali kje drugje, te obsojajo, zapustijo. »Alkohol je živčni strup, ne glede na količino,« je izpostavila. Zato zanjo ni odgovornega pitja alkohola, ampak le odgovorno obnašanje ob pitju.

Vsaka tretja žrtev nesreč posledica alkohola

Tina Bizjak
z agencije za varnost prometa se je osredotočila predvsem na pijane voznike, ki povzročijo vsako deseto prometno nesrečo, vsaka tretja smrtna žrtev na cesti pa je posledica alkohola za volanom. Pozvala je mlade, naj se odrečejo vožnji, kadar pijejo, vsaj v urbanih naseljih, kjer je taksi tudi cenovno dostopen in to ne bi smela biti prav nikakršna ovira.

Na odrasle in starše je apelirala Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, saj če bodo ti kritični do alkohola, bodo to prenesli na mlajše. Po njenih besedah je skrb zbujajoče, da se močno opija vse več deklet, pri dijakih pa je to še veliko bolj škodljivo kot pri odraslih. Postregla je še s podatkom, da v Sloveniji vsak dan umreta dva človeka zaradi posledic alkohola (v to statistiko žrtve prometnih nesreč niso vštete), kakšnih deset pa jih zaradi zdravljenja na novo sprejmejo v bolnišnico.


Je odgovorno pitje mit ali resnica? Predvsem to so v navzočnosti mladih analizirali različni strokovnjaki. Foto: Jure Eržen/Delo

Najhuje je, ko pokriješ mladega človeka

Preden je besedo dobil edini uniformiranec na posvetu, Ivan Kapun iz sektorja prometne policije, je Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot in podpredsednik evropskega združenja žrtev prometnih nesreč FEVR, izpostavil, da je Slovenija ena redkih držav, kjer je alkohol sekundarni vzrok za prometno nesrečo, in ne primarni.

V karieri je Kapun videl že mnogo cestnih tragedij, zato je bil pred dijaki povsem neposreden, da je najbolj grozno, ko policisti ali drugi, ki posredujejo pri hudi prometni nesreči, »pokrijejo mladega človeka«, in kako hudo je šele, če na kraj pridejo tudi starši. Spomnil je na nesrečo, ki se je pred kratkim zgodila na Štajerskem, ko sta v vozilu zgoreli dve dekleti, saj je bil splet okoliščin takšen, da se je vozilo vnelo. »Vzrok za nesrečo je bil tudi alkohol, ta pa je uničil življenje tako mlademu vozniku, ki ga bo to gotovo zaznamovalo, predvsem pa družini in bližnjim umrlih deklet.« Pozval je vse, naj bodo dovolj pogumni in se zavedajo, da bodo »frajerji«, če jih na žur prideta iskat mama ali oče. Gotovo frajer ne bo tisti, ki bo vozil pijan. Tega bomo slej ko prej obravnavali policisti. »Sreča bo, če ga bomo obravnavali prej, da bo posledica samo globa, ne pa, ko bo že prepozno,« je bil jasen.

Pomen vzgoje mladih

Matej Oset
iz Združenja slovenskih pivovarjev je bil odločen, da imajo oni ničelno toleranco do alkohola v prometu. Zavedajo se tudi drugih negativnih posledic zlorabe alkohola v družbi, tako pri zdravju kot pri delu. Kot združenje nimajo kriterijev, kaj je odgovorno, sprejemljivo, za njih je pomembno, da je trg reguliran in se točno ve, kaj kdo uživa. Glede posveta pa: »S takšnimi aktivnostmi in vzgojo mladih bomo dosegli, da se bo razvedelo o škodljivih posledicah alkohola.«

Pomen vzgoje je izpostavila tudi Marta Novak z Zavoda RS za šolstvo. »Mladi na mlade lahko največ vplivate,« jih je pozvala, naj s pozitivnim zgledom vplivajo na vrstnike. Povedala je še, da se večkrat niti ne zavedamo določenih nevarnosti, če nismo vsaj posredno vpleteni. »Ravnatelj ene od krških šol mi je povedal, da se je pomena prometne varnosti začel zavedati šele, ko je moral pred šolo izobesiti črno zastavo za njihovega dijaka, ki je bil žrtev prometne nesreče.«

Da dogodek na srednji šoli ni bil le strog formalizem, ampak so ga organizatorji želeli narediti ne samo poučnega, temveč še zanimivega, je kot gost nastopal stand-up komik Vid Valič. Tudi on je mladino pozval, naj, če se že opija, nikar ne sede za volan.