Pijani vozniki že na zdravniških pregledih

Tiste, ki pregloboko pogledajo v kozarec in nato sedejo za volan, po novem čakajo nekoliko drugačne metode.

Objavljeno
29. oktober 2011 21.08
Posodobljeno
29. oktober 2011 21.13
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Za nove prijeme, ki so začeli veljati oktobra in naj bi streznile prekrškarje na slovenskih cestah – rehabilitacijske programe, ki bodo menda dolgoročno prinesli pozitivne spremembe v varnosti cestnega prometa –, je že nekaj zanimanja. Po možnosti izbrisa štirih kazenskih točk, s čimer se marsikdo skuša izogniti morebitnemu odvzemu vozniškega dovoljenja, vozniki že povprašujejo, je pojasnila Vesna Marinko iz Javne agencije za varnost prometa.

Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, eden od petih rehabilitacijskih programov, ki naj bi poskrbeli za premik v glavah pri okrog 5000 voznikih na leto, je namenjen tistim, ki delajo prekrške, ki niso povezani z alkoholom. Po podatkih ministrstva za pravosodje se je po zakonu o voznikih do pred nekaj dnevi tega programa udeležilo že 75 voznikov, ki so si s tem izbrisali kazenske točke.

Tiste, ki pregloboko pogledajo v kozarec in nato sedejo za volan, po novem čakajo nekoliko drugačne metode. Ena od njih je zdravstveni pregled s svetovanjem, ki stane 43 evrov, izvede pa ga osebni zdravnik. Z njim je mogoče enkrat na tri leta izbrisati štiri kazenske točke pod pogojem, da pri vozniku niso ugotovili več kot 0,8 grama na kilogram alkohola oziroma 0,5 grama na kilogram alkohola pri vozniku začetniku. Po podatkih ministrstva za pravosodje je doslej tovrstni pregled opravilo že 14 voznikov.

Tisti, ki bodo vozili še bolj pijani (do 1,1 grama na kilogram alkohola), bodo štiri kazenske točke lahko izbrisali z udeležbo na enem od rehabilitacijskih programov, a ti še niso zaživeli. Določi jih sicer zdravnik medicine dela, prometa in športa po opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu v sodelovanju s psihologi in drugimi strokovnjaki. To so edukacijske delavnice, za katere bo treba odšteti od 200 do 250 evrov, trajajo pa šest ur, in psihosocialne delavnice, ki stanejo od 480 do 540 evrov in trajajo 17 ur. »Prve prijave na edukacijske ali psihosocialne delavnice že prihajajo. Ko bo število prijav zadostno, se bodo delavnice izpeljale,« je povedala Vesna Marinko.