Pika Božič Kontrec do denarja s ponarejenimi pogodbami?

Pevka Pika Božič, ki je zaradi objave žgečkljivih fotografij zahtevala odškodnino, je izgubo zaslužka dokazovala 
s pogodbami. Te so menda ponarejene, zato je tožilstvo vložilo obtožni predlog.

Objavljeno
11. marec 2011 21.07
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Potem ko se je v civilnem postopku na tukajšnjem okrožnem sodišču razkril sum, da so pogodbe o koncertih, s katerimi je Pika Božič Kontrec od podjetja Burda, d. o. o., zahtevala nekaj več kot 30.000 evrov, ponarejene, je pevka ta del tožbenega zahtevka, s katerim je zahtevala odškodnino za domnevno izgubo pri prihodku, umaknila. A zgodba o spornih pogodbah se je preselila na kazenski oddelek ljubljanskega okrajnega sodišča, saj je tožilstvo spisalo obtožni predlog zaradi ponarejanja listin. Ker je pevki pri tem menda pomagal njen nekdanji menedžer Drago Milankovič, si je prislužil obtožni predlog zaradi pomoči pri kaznivem dejanju.

Znan je sodni spor med 30-letno Piko Božič Kontrec in revijo Nova, ki jo je takrat izdajalo podjetje Burda (zdaj se imenuje Adria Media Ljubljana, d. o. o.), saj so v »rumeni« reviji Nova objavili njene žgečkljive fotografije zgoraj brez, ki jih je nekdo posnel na hrvaški obali, kjer je letovala z družino. Okrožno sodišče je sklenilo, da je revija s tem posegla v njeno zasebnost, zato ji je dosodilo 2000 evrov odškodnine, višje sodišče pa jo je zvišalo na 5000 evrov. Odvetniška pisarna Rauter, ki zastopa Adrio Medio Ljubljana, je na vrhovno sodišče proti tej sodbi vložila revizijo, o kateri še ni odločeno. Pevka je v tem postopku predložila, kot kaže, devet ponarejenih pogodb o nastopih, na katerih zaradi duševnih bolečin ni nastopila. S spornimi pogodbami je želela dokazati, da je imela zaradi odpovedi napovedanih koncertov leta 2005 kar 30.000 evrov izgube dohodka.

Adria Media Ljubljana je pevko kazensko ovadila in tožilstvo je za ponarejanje listin spisalo obtožni predlog. Včerajšnja glavna obravnava se je sicer začela s predlogom o »poravnavi«, saj je Božičeva po razkritju spornih pogodb umaknila tožbo v delu, ki se nanaša na nastalo škodo. Škoda resda ni nastala, saj izplačila ni bilo, a tožilec je pojasnil, da obtožnega predloga ne bo umaknil.

Obdolžena se je včeraj branila, da je za pogodbe skrbel izključno njen takratni menedžer Drago Milankovič, ta jih je tudi podpisoval in jo o nastopu le obvestil. Čeprav sta imela samo ustni dogovor, je bilo sodelovanje ves čas korektno, pravi. Pojasnila je, da so bile cene za nastope različne (od 100.000 do milijona takratnih tolarjev), odvisne pač od več dejavnikov. Leta 2005 so cene za koncerte poskočile, saj so ob izdaji plošče Pika Star sklenili z več nastopajočimi na odru nadgraditi tudi koncertno dogajanje, vse to pa je s seboj prineslo večje stroške.

Čeprav nobenih pogodb ni videla, saj jih je hranil izključno menedžer, nikoli ni podvomila o njihovi pristnosti. »Še danes verjamem, da so prave,« je pristavila. Njen zagovornik Zoran Korenčan je že na začetku zaslišanja pojasnil, da bo odgovarjala samo na njegova vprašanja. Vendar je sodnico Biserko Matjan Križaj po koncu zagovora vseeno zanimalo, če si je morebiti premislila in bo odgovarjala tudi na njena in tožilčeva vprašanja. »Že to je bilo dovolj šokantno,« je na kratko pojasnila in sedla na zatožno klop.

Kako je potekal podpis pogodb med pevko in naročniki, pa nismo izvedeli od soobdolženega Milankoviča, saj je njegov zagovornik Igor Klun pojasnil, da se »danes ne bo zagovarjal, niti ne bo odgovarjal na nobena vprašanja«.

Sojenje se bo nadaljevalo na sredini aprila.