Plezalec se je hudo poškodoval

Med plezanjem po Gradiški turi se je 22-letnemu plezalcu odtrgala skala, premera okoli poldrugega metra.

Objavljeno
08. september 2014 14.08
željan Vrhpoljski vinogradi
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Vipava − Na Gradiški turi v okolici naselja Gradišče pri Vipavi se je v nedeljo okoli 14. ure pri plezanju poškodoval 22-letni plezalec z območja Grosupljega. Mladenič je skupaj s še dvema prijateljema plezal v navezi po Gradiški turi v smeri, imenovani Triptih. Eden izmed prijateljev je stal ob strani plezalne stene, drugi pa ga je na dnu stene varoval.

Ko je omenjeni 22-letnik prišel pod previs, ga je hotel obplezati po desni strani, pri tem pa prijel za skalo v steni. Skala s premerom približno 1,5 metra se je ob njegovem prijemu odkrušila iz stene in ga pri tem poškodoval po glavi in hrbtenici. Takoj ko se je 22-letnik spustil k tlom, so na kraj dogodka poklicali reševalce iz zdravstvenega doma Ajdovščina. Poleg njih so kmalu zatem prišli tudi člani gorske reševalne službe iz Ljubljane in Tolmina, ki so imeli nedaleč stran reševalno vajo.

Plezalec je po prvih ugotovitvah zdravnika utrpel predvidoma hude telesne poškodbe. »Poškodovanega 22-letnika so reševalci oskrbeli in ga nato prenesli do naselja Gradišče pri Vipavi, kjer so ga s policijskim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center,« so danes sporočili iz novogoriške policijske uprave.