Po hišnih preiskavah ovadili Petana in Zavrla

Peterica osumljenih je po oceni kriminalistov s kaznivimi dejanji naredila za 54 milijonov evrov škode.

Objavljeno
15. september 2014 16.37
Bojan Petan, predsednika uprave DZS
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Dolgo se je šušljalo, da pri poslovanju imperija Bojana Petana nekaj močno smrdi. Če je po mnenju nekaterih predolgo trajalo, da so kriminalisti potrkali na njegova vrata, je zdaj Nacionalni preiskovalni urad hitro končal obširno preiskavo izčrpavanja družb Terme Čatež in Marina Portorož. Med glavnimi osumljenci sta podjetnik Bojan Petan in vplivni lobist Franci Zavrl.

V sredini junija so kriminalisti in policisti pod taktirko Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in specializiranega državnega tožilstva, ki je usmerjalo preiskavo, nenapovedano obiskali kar 12 osumljencev, povezanih z Bojanom Petanom oziroma družbami DZS, Terme Čatež in Marina Portorož, ki so se znašle v preiskavi. Po slabih dveh mesecih pregledovanja v več hišnih preiskavah zasežene dokumentacije so podali (prve) kazenske ovadbe. Po naših podatkih sta med ovadenimi Bojan Petan, ki je poleg lastniških povezav omenjenih podjetij tudi predsednik uprave DZS in Dnevnika, ter solastnik medijske agencije Pristop in lobist Franci Zavrl, do pred kratkim tudi namestnik predsednika nadzornega sveta Marine Portorož.

Od 12 osumljenih pet ovadenih

»Septembra je Nacionalni preiskovalni urad na Specializirano državno tožilstvo RS podal kazensko ovadbo zoper pet fizičnih oseb z območja Ljubljane in Kopra in zoper dve pravni osebi z območja Ljubljane, ki so utemeljeno osumljeni storitve treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,« je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije s področja kriminalitete.

Poleg Petana in Zavrla so med ovadenimi po poročanju Pop TV še Željko Vukovič, Aleksander Jereb in Milan Nefat. Prvim trem kazenska ovadba očita izčrpavanje družb Marina Portorož, Terme Čatež in Turističnega podjetja Portorož. Pri nezakonitih poslih sta menda pomagala še nekdanji večinski lastnik Kompasa MTS Aleksander Jereb in cenilec Milan Nefat, ki naj bi priredil cenitev za nepremičninski posel.

Menegalija je sporočil še, da so osumljeni z zlorabo vodstvenih in nadzornih funkcij pri upravljanju in zastopanju gospodarskih družb v nasprotju z dolžnostjo ravnanja v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika. V letih 2009 in 2010 so sprejeli in sklenili vrsto protipravnih in škodljivih sklepov ter protipravnih in škodljivih pogodb in s temi dejanji pridobili dvema gospodarskima družbama iz območja Ljubljane prek 26,5 milijona premoženjske koristi. A je škoda, ki so jo po oceni kriminalistov povzročili osumljenci, enkrat višja, kar 54 milijonov.

Vzpon in padec imperija

Kot smo pred časom obširneje poročali, so osumljenci menda delovali pod Petanovo taktirko, oškodovani družbi pa so večinoma izčrpavali v korist DZS. Prav zato so poleg kriminalistične uvedli še finančno preiskavo in so od sodišča pridobili sklep za začasno zavarovanje protipravno pridobljene premoženjske koristi. Na NPU imena družbe niso razkrili, so pa po naših informacijah zavarovali premoženje DZS za omenjeni znesek.

Bojanu Petanu je iz Državne založbe Slovenija (DZS), ki jo vodi od leta 1998, uspelo zgraditi založniško-medijsko-turistični in finančni imperij, je dolgo veljal za nedotakljivega. Da je Petanov imperij (med pomembnejšimi družbami so poleg DZS še časnik Dnevnik, Terme Čatež, Marino Portorož, Terme Ilidža, Delo Prodaja, Tehniška založba Slovenije) na precej majavih temeljih, se je razkrilo v začetku lanskega leta, ko so zgolj šepetanja o finančnem bremenu njegovih družb glasno pricurljala v javnost.

V precej nezavidljiv položaj je Petan pahnil tudi časnik Dnevnik, saj se je, potem ko je prevzel funkcijo predsednika uprave, položaj zaposlenih močno poslabšal, Dnevnik pa se je znašel v finančnih škripcih, čeprav je bila prej časopisna hiša prav zaradi nezadolženosti v prednosti pred konkurenčnimi mediji.