Po neuspeli spremembi spola zahteval evtanazijo

Belgijec je imel zaradi treh neuspelih operacij spola hude psihične težave.

Objavljeno
02. oktober 2013 14.32
22.12.2008 Ljubljana, Slovenija. Kirurg Erik Brecelj med operacijo na Onkološki kliniki v Ljubljani.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Bruselj - V Belgiji so v ponedeljek evtanazirali 44-letnega moškega, ki je imel hude psihične težave zaradi treh neuspelih operacij spola. Nathan Verhelst je evtanazijo zahteval, ker »se je znašel v neznosnem psihičnem stresu«.

Nathan je bil rojen kot Nancy v družini, kjer so že imeli tri sinove. Starši so jo zavračali, ker so želeli še enega sina.

Med letoma 2009 in 2012 je šel na tri operacije spola, a se v svojem telesu ni počutil dobro. Kot je dejal, je imel še vedno prsi, nezadovoljen je bil tudi s penisom.

»Prvič, ko sem se zagledal v ogledalu, sem zasovražil svoje telo. V mojem življenju so bili tudi srečni trenutki, a na koncu je vse šlo narobe,« je dejal v novinarskem pogovoru pred smrtjo.

Kot je povedala članica belgijskega odbora za evtanazije Jacqueline Herremans, sta Verhelsta pregledala dva zdravnika, da so izključili možnost, da bi šlo za začasno depresijo.

V Belgiji je evtanazija legalna za osebe, starejše od 18 let, razmišljajo pa, da bi dovolili evtanazijo tudi za mlajše osebe. Leta 2012 so zabeležili 1432 primerov evtanazij, kar je za četrtino več kot leto prej.