Po očetu odškodnino terjata še Čamernikova mama in brat

Družina Gorazda Čamernika, ki je pred sedmimi leti umrl zaradi poškodb, ki so mu jih v pretepu zadali varnostniki pred Globalom, še vedno čaka na odškodnino.

Objavljeno
09. september 2014 15.38
feist NAMA
Aleksander Brudar, kronika
Aleksander Brudar, kronika

Ljubljana − Slabih sedem let od tragičnega pretepa pred vhodom v ljubljansko diskoteko Global, v katerem je umrl 20-letni Gorazd Čamernik, ni videti, da bi bila njegova družina kaj bližje odškodnini. Slednjo, kot smo že večkrat poročali, zahtevajo tako od države kot od varnostnikov Vip Varovanja Davida Bukovca in Seada Suljanovića, šefa Vip Varovanja Danijela Praštala in tedanjega direktorja te varnostne službe Mirsada Begića.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je tako danes začela pravdna obravnava v primeru tožbe, ki sta jo vložila Goradzova mama Slavka Čamernik in brat Matej Čamernik, ki od vseh, razen od Praštala, zahtevata 50.000 evrov odškodnine (mama 30.000 evrov, Matej 20.000 evrov). A že po nekaj minutah, po opravljenem poravnalnem naroku in prvem naroku je bilo jasno, da sodišče o tej zadevi še ne bo kmalu odločilo. Vse udeležene stranke so se namreč, kot je razložila sodnica Mihela Mohorič, strinjale, da bodo počakale do razplete pravdne zadeve, v katero je udeležen Čamernikov oče Danilo Čamernik, saj bo to za ta postopek bolj smotrno in ekonomično. Danilo Čamernik namreč v ločem postopku od vseh zgoraj naštetih, razen od Begića, zahteva 130.000 evrov odškodnine. A na končanje tega postopka bo treba počakati še nekaj časa.

Po naših informacijah je namreč sodni izvedenec psihiatrične stroke Dragan Terzič že izdelal mnenje glede Danilovih psihičnih posledic zaradi smrti njegovega sina, na katerega pa je Čamernikov odvetnik Franci Matoz vložil pripombe. Čamernikovi v tožbi državi očitajo, da je sokriva za Gorazdovo smrt, ker proti varnostni družbi ni pravočasno ukrepala, čeprav je vedela, da zaposluje varnostnike, ki to sploh ne bi smeli biti. Po tragičnem dogodku se je namreč izkazalo, da je zbornica za zasebno varovanje nekaj mesecev prej MNZ predlagala, naj podjetju začasno odvzame licenco, a se to ni zgodilo.

Na notranjem ministrstvu so takrat trdili, da to lahko storijo šele, ko postaneta pravnomočni dve sodni odločbi, ki potrjujeta, da je družba za varovanje kršila zakonodajo. Vse to je na koncu privedlo do spremembe zakonodaje, ki je jasneje določila varnostno preverjanje, strokovno usposobljenost, znanje slovenskega jezika ter ugotavljanje zdravstvene in psihične primernosti za opravljanje zasebnega varovanja. Zavarovalnica Maribor pa je v tožbo vključena, ker je imelo Vip Varovanje pri njej sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Zaradi Čamernikove smrti sta bila v začetku leta 2009 na osem let zapora obsojena tako Bukovac kot Suljanović.

Takratnega 7. oktobra 2007 je 20-letni Čamernik hotel z družbo v Global, a mu tega ni dovolil Vipov varnostnik pri dvigalu Bukovac. Mladenič je izrekel nekaj krepkih na varnostnikov račun, nato pa se z družbo obrnil in odšel. Bukovac je po radijski zvezi Suljanovića izvabil iz lokala, potem pa sta skupaj stekla za Gorazdom. Ko sta ga dohitela, je Bukovac udaril Dragomerčana v glavo in tako Suljanoviću nakazal, kdo je tarča napada, zatem pa je Suljanović zadal Gorazdu več udarcev s pestmi. Dvakrat sta ga zbila na tla in ga, ko je ležal na tleh, tudi obrcala. Ko sta naposled prenehala, sta hotela oditi, a je Suljanović videl, da je Gorazd še tretjič vstal, zato sta se vrnila do njega in Suljanović ga je z vso silo ponovno udaril v glavo, da je padel in negibno obležal. Zaradi preloma kosti lobanjske baze in številnih obtolčenin možganov je 20-letnik tri dni pozneje umrl v bolnišnici.