Po plačilu 770 evrov bo stekel postopek za premestitev Zelenka

S postopkom premestitve v Turčiji zaprtega avtoprevoznika Franca Zelenka na prestajanje kazni v Slovenijo bo mogoče začeti, ko bodo plačani stroški kazenskega postopka v Turčiji v višini približno 770 evrov, je danes po seji vlade povedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

Objavljeno
10. marec 2011 18.25
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Ljubljana - Ministrstvo je s tem že seznanilo sorodnike Zelenka. Kot je pojasnil Zalar, Turčija zaenkrat zahteva plačilo približno 770 evrov za povrnitev stroškov kazenskega postopka. Francu Zelenku pa je sicer poleg zapora naložena še denarna kazen v višini 60.000 evrov, vendar plačilo kazni ni pogoj za začetek postopka premestitve v Slovenijo.

Turčija je že sporočila številko računa, na katerega naj se nakaže denar. Če bodo svojci Zelenka v kratkem plačali stroške kazenskega postopka in o tem obvestili ministrstvo za pravosodje, slednje pa bo obvestilo ministrstvo za zunanje zadeve in turške oblasti, je pojasnil Aleš Zalar. S tem pa bo po njegovih besedah tudi izpolnjen pogoj, da Turčija uradno odloči o tem, da soglaša s postopkom premestitve Zelenka na prestajanje kazni v Slovenijo.

Ko bo Turčija o tem uradno obvestila Slovenijo, morajo slovenske oblasti izvesti postopek priznanja sodbe, je povedal minister. Ob tem je pojasnil, da v postopku priznanja sodbe ne odločajo o Zelenkovi krivdi, ampak na osnovi že sprejete sodne odločbe določijo kazen, ki jo bo prestajal, piše STA.

Kazenska sankcija, ki je tako izrečena v sodbi slovenskega sodišča, ne sme biti strožja od sankcije v tuji sodbi in praviloma tudi ne milejša, razen če je bila s tujo sodbo izrečena sankcija, ki je domača zakonodaja ne pozna, ali je bila izrečena kazen prek posebnega maksimuma kazni za to kaznivo dejanje po slovenskem kazenskem zakoniku.

Zalar se je o možnosti Zelenkove premestitve novembra med obiskom v Carigradu pogovarjal s turškim ministrom za pravosodje Sadullah Erginom.