Po štirih mesecih rešili v Andih izgubljenega Urugvajca

Prehranjeval se je s sladkorjem in rozinami, ki jih je imel s seboj, in s hrano, ki jo je našel v planinskih zavetiščih.

Objavljeno
09. september 2013 14.35
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Buenos Aires - Argentinski reševalci so rešili 58-letnega Urugvajca, ki se je pred štirimi meseci izgubil v Andih. Raula Gomeza Cincuneguija so v nedeljo opazili v zavetišču na gori Sardina na višini približno 4500 metrov. S policijskim helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico v mestu San Juan v istoimenski pokrajini.

»To je čudež,« je dejal guverner San Juana, Jose Luis Gioja.

Vodja bolnišnice Victor Olmos je povedal, da Gomez okreva na intenzivni negi, sicer pa je v dobrem zdravstvenem stanju, bil je le dehidriran. Imel je tudi znake podhranjenosti.

Po navedbah policije se je Gomez prehranjeval s sladkorjem in rozinami, ki jih je imel s seboj, pa tudi s hrano, ki jo je našel v planinskih zavetiščih.

Gomez je izginil maja, ko je bil na poti z motorjem iz Urugvaja v Čile. Tam se mu je pokvaril motor in odločil se je, da bo Ande prečkal peš. Zaradi obilnih snežnih padavin se je izgubil in obtičal na nadmorski višini okoli 4000 metrov.

Reševalci so julija iskalno akcijo ustavili zaradi snežnih viharjev. Gomez, ki imel v preteklosti težave s srcem in dihali, se je za prečkanje gorovja odločil, čeprav so bile planinske poti od 30. aprila naprej zaprte.

Njegova dogodivščina spominja na nesrečo letala z ragbijevsko ekipo iz Urugvaja, ki je leta 1972 strmoglavilo v Andih. V nesreči je umrlo 29 ljudi - nekateri med strmoglavljenjem, drugi pod plazom, 16 preživelih pa so rešili po 72 dnevih.