Po tragediji na Oražnovi: zarote in razmerja na policijski postaji

Lani je ob izbruhu afere Baričevič po internetu zaokrožila fotografija pokojnega Saše Baričeviča. Še vedno ni jasno, kdo je fotografiral truplo, je pa iskanje krivca sprožilo nov postopek. Te dni je na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sedel nekdanji komandir Policijske postaje Vič, ki je ob iskanju fotografa menda prešel mejo.

Objavljeno
03. marec 2011 21.28
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Prav viški policisti so tistega večera naleteli na grozljiv prizor na Oražnovi ulici, in ker se je domnevalo, da je eden od policistov fotografiral golo truplo pokojnika, je dobil navodila, naj stvar razišče. Policistka Vanja W. trdi, da ji je ukazal, naj mu izroči mobilni telefon. Ker ga je brez odredbe sodišča pregledal, mu tožilstvo očita kaznivo dejanje neupravičene osebne preiskave. »Bila sem šokirana, a si nisem upala ugovarjati. Šla sem po telefon, saj ga nisem imela pri sebi in mu ga na ukaz izročila. Nekaj časa je tipkal po njem, a slike očitno ni našel, zato sem jo morala poiskati jaz. Še nekaj časa je tipkal in mi ga nato vrnil,« je na ljubljanskem okrajnem sodišču povedala Vanja W. »Pri tem sem se počutila grozno, saj sem imela na telefonu tudi osebne fotografije, kočljive in nekočljive, ki bi jih lahko gledal,« je še dodala. Policistka, ki jo na sodišču zastopa pooblaščenec David Sluga, je povedala še, da je po posvetu z odvetnikom proti komandirju napisala ovadbo in bila tudi zaradi tega pod pritiskom, saj jo je večkrat o tem spraševal. Iz strahu pred maščevanjem, slišala je namreč, da je tak tip človeka, je ovadbo v pogovoru z njim zanikala.

Da je bilo to res, je povedal tudi tedanji pomočnik komandirja Dejan M., ki je bil navzoč ob razgovoru s policistko 15. februarja. Povedal je, da je komandir brskal po telefonu in ji ga nato vrnil, policistki pa je bilo očitno nelagodno. »V policiji obstaja hierarhija, in če ti komandir nekaj reče, to tudi storiš,« je Dejan M. pojasnil, da Vanja W. telefona ni izročila prostovoljno. Zato tudi ni reagiral sam, čeprav se mu komandirjevo ravnanje ni zdelo pravilno.

Policistka Vanja W. in nekdanji pomočnik komandirja Dejan M. sta zanikala, da bi bilo vse skupaj zarota proti nekdanjemu komandirju Policijske postaje Vič Francu Maroltu, ki se je po lastnih besedah ujel v spletke podrejenih na policijski postaji, kamor je prišel službovat iz Kamnika. Marolt, ki ga na sodišču zagovarja odvetnik Franci Matoz, namreč trdi, da je prišel navzkriž s svojim pomočnikom, za katerega se je govorilo, da ima intimno razmerje z eno od sodelavk. Ker ji je pomočnik domnevno gledal skozi prste in je zadeva postala moteča, je hotel to razčistiti, zadevo s telefonom pa so obrnili proti njemu, da ga diskreditirajo in odstavijo. Povedal je, da je Dejan M. pred tem dogodkom govoril proti Vanji W., nato pa jo celo predlagal za napredovanje. Drugače si ne zna razlagati, zakaj bi ga Vanja W. lažno ovadila, saj naj bi jo, kakor nekatere druge, le vprašal, kaj ve o fotografiji - dejala mu je, da jo je dobila od dveh sodelavcev, telefona pa da se ni niti dotaknil.

Sodnica Irena Topolšek bo aprila zaslišala še Sonjo R., s katero naj bi imel razmerje nekdanji pomočnik komandirja na viški policijski postaji, ki to sicer zanika. Kot priče bo ponovno, včeraj je namreč zmanjkalo časa, vabila tudi drugega pomočnika komandirja Silva K., ki naj bi mu pred tem Marolt prav tako pregledal telefon. Marolt to sicer zanika in trdi, da je šlo za šalo med šefi, ki so si na mobilnikih večkrat menjali jezik. Šalo je Silvo K. po njegovem vedenju tudi razumel. Na sodišče pa bosta prišla tudi sodelavca policistke Vanje W., od katerih je dobila fotografijo trupla pokojnega Baričeviča.