Po umoru Tineta Resnika pridržali tudi nekdanjega policista

Policisti so pod drobnogled menda vzeli že kar nekaj ljudi, a statusa osumljenca za zdaj uradno nima nihče.

Objavljeno
10. november 2011 17.04
Posodobljeno
10. november 2011 18.00
Iva Ropac, Mitja Felc, kronika
Iva Ropac, Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Po ponedeljkovem umoru Tineta Resnika iz Litije so preiskovalci zavihali rokave in začeli mrzlično iskati storilca oziroma storilce. Policisti so pod drobnogled menda vzeli že kar nekaj ljudi, a statusa osumljenca za zdaj uradno nima nihče.

Na Tepah pri Litiji sta v ponedeljek pozno zvečer truplo Tineta Resnika na travniku v bližini hiše našla fant žrtvine hčere in fantov oče ter takoj poklicala policijo.

Tudi dan kasneje je v okolici kar mrgolelo policistov in kriminalistov, ki so iskali morebitne sledi. Policija je bila s podatki skopa, potrdila je le, da je moški umrl nasilne smrti. Resnika so pokopali danes v Šmartnem pri Litiji. Med številne pogrebce so se pomešali tudi policisti v civilu.

Kot smo neuradno izvedeli, so Resnika od šest- do sedemkrat ustrelili v glavo, prsi in noge. Streljanje je v ponedeljek okrog 17. ure, ko se je že zmračilo, slišal tudi bližnji sosed.

Razen tega, da Resniku sovražnikov očitno ni manjkalo, saj se je med drugim ukvarjal s posojanjem denarja, je primer bolj ali manj zavit v tančico skrivnosti.

Ali je policiji že uspelo razvozlati kriminalni klobčič, ni jasno, saj, kot pravijo, primer še vedno preiskujejo, zato o osumljencih nikakor ne morejo govoriti. Razkrili niso niti, koliko ljudi so zaradi tega pridržali oziroma koliko so jih povabili na informativni razgovor.

Policista obtožena sodelovanja s kriminalci

Med pridržanimi se je po naših neuradnih informacijah znašel tudi Igor Bavdek. Kot zanimivost naj omenimo, da se je njegovo ime pred časom pojavljalo v zvezi s sumi poskusa prodaje tajnih policijskih podatkov mednarodni kriminalni združbi.

Nekdanji kranjski prometni policist je bil obtožen, da je skupaj z nekdanjim kriminalistom Evgenom Stenovcem člane mednarodne kriminalne združbe obveščal o preiskavi, ki naj bi jo bil zoper domnevne kriminalce vodil ravno Stenovec.

Ta je bil zaposlen kot kriminalistični inšpektor v sektorju za posebne naloge (oddelek za tajno opazovanje) kriminalistične policije.

Septembra pred štirimi leti so ju prijeli in v priporu sta prebila dobra dva meseca, a vrhovnemu državnemu tožilstvu, ki ju je preganjalo zaradi kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti, očitkov ni uspelo dokazati, zato ju je ljubljansko okrožno sodišče junija letos na sojenju, ki je potekalo za vrati, zaprtimi za javnost, oprostilo.

O oprostilni sodbi 
bo odločalo višje sodišče

Po poročanju nekaterih medijev po sojenju je razpravljajoči senat, ki je obravnaval zadevo, menda ugotovil, da je policija po navodilih tožilstva kolegoma sledila in prisluškovala nezakonito.

S temi ukrepi so bili tako po neuradnih podatkih menda zbrani najmočnejši dokazi o njunem domnevnem sodelovanju s kriminalno navezo, vendar jih sodišče kot nezakonite ni upoštevalo.

Oprostilna sodba še ni pravnomočna, saj se je tožilstvo pritožilo. Višje sodišče v Ljubljani o zadevi odloča od 27. septembra, so nam potrdili na okrožnem sodišču.

Zanimivo je tudi, da se je Bavdkovo ime pred leti že pojavilo v časopisnih člankih, in sicer v poročilih s tiskovne konference na kranjski policiji na začetku leta 2003.

Takrat so kriminalisti spregovorili o aretaciji treh osumljencev, ki da so se pečali z mamili. Pred odcepom za brniško letališče so v avtomobilu odkrili 28 kilogramov marihuane. Takrat je bil omenjen tudi Bavdek, ki da je kriminalistom pomagal odvijati klopčič mamilarskih poti, so poročali mediji.

Omenjeno je bilo še, da so ga oktobra 2002 menda prijeli v Italiji in pri njem našli več deset kilogramov heroina. Umor na Tepah pri Litiji je še vedno zavit v tančico skrivnosti.