Nekdanjemu policistu za umor Tineta Resnika 20.000 evrov

Draga Štera sumijo, da je naročil umor, Igorju Bavdku pa očitajo, da je žrtev ustrelil.

Objavljeno
14. november 2011 12.39
Posodobljeno
14. november 2011 12.39
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana - Potem ko so prejšnji ponedeljek zvečer na travniku pod hišo na Tepah našli mrtvega 45-letnega Tineta Resnika iz Litije, so policisti prijeli dva osumljenca, 46-letnega Igorja Bavdka iz okolice Kranja in 47-letnega Draga Štera iz Litije. Prvi je nekdanji policist in je v priporu, medtem ko je preiskovalni sodnik za Štera odredil hišni pripor.

Umor na Tepah, ki je v javnosti v zadnjih dneh precej odmeval, so policisti razvozlali v pičlih štirih dneh: odkrili so osumljenca in ju privedli k preiskovalnemu sodniku. Ugotovili so, da je umor po zgledu ameriških kriminalk v drugi polovici tega leta naročil Šter in zanj storilcu najprej odštel predujem. Dan po umoru sta se naročnik in morilec sestala v nekem lokalu v Ljubljani, v katerem je Šter plačal Bavdku še razliko od dogovorjenih 20.000 evrov.

Najmanj šestkrat ustrelil 
v bežečo žrtev

Igor Bavdek je osumljen, da je Tineta Resnika pričakal na njegovem posestvu na Tepah in v bežečo žrtev izstrelil najmanj šest krogel iz pištole kalibra 7,62 milimetra.

Policisti so tulce našli nekaj deset metrov stran na travniku, kjer je Resnik umrl. Našli so tudi pištolo, a policisti zaradi interesa preiskave ne želijo razkriti kraja najdbe. Tako naročniku umora kakor tudi osumljenemu morilcu zdaj grozi najmanj 15 let zapora.

Vodja sektorja kriminalistične policije na ljubljanski policijski upravi Branko Japelj je na današnji tiskovni konferenci povedal, da noben od osumljencev še ni bil kaznovan, da pa proti eni osebi poteka postopek na ljubljanskem višjem sodišču zaradi izdaje uradne tajnosti.

Med osumljenci kaznivega dejanja se je znašel tudi 27-letnik, prav tako doma iz okolice Kranja. »Tudi on je sodeloval v določenih aktivnostih, vendar nam jih ni uspelo potrditi v tolikšni meri, da bi ga lahko privedli k preiskovalnemu sodniku. A to ne pomeni, da je zanj zgodba zaključena,« je Japelj povedal za 27-letnika.

Po naših informacijah gre za Mateja Bavdka, sina Igorja Bavdka. Japelj je še povedal, da je pri razkritju umora sodelovalo veliko policistov, ki so opravili številne pogovore z osebami na terenu, ter da policija ni uporabljala nobenih prikritih preiskovalnih ukrepov.

Vzrejal borilne pse 
in prirejal pasje boje

Brezposelni Resnik se je ukvarjal z vzrejo borbenih psov na Tepah, kjer je prirejal pasje borbe, takih tekmovanj pa se je udeleževal tudi v tujini.

Bližnja soseda psov nikoli ni slišala, čeprav jih je bilo osem, »ker se je zvok odbijal v drugo smer, in ne proti moji hiši«, je pojasnila za Delo. Psi se zdaj nahajajo v pasjem zavetišču Meli center v Trebnjem.

Resniku sovražnikov ni manjkalo, saj je posojal denar in se menda v slogu mafijskega botra ukvarjal z izterjavo dolgov. Med prebivalci na Tepah, kakor tudi v blokovskem naselju na Stavbah v Litiji, kjer je sicer živel, ni bil priljubljen.

Pred kratkim so mu pred stanovanjskim blokom v Litiji neznani storilci zažgali dve osebni vozili, kar je bilo menda znamenje, da se nekaj pripravlja. Toda po naših informacijah je to dogodek iz druge zgodbe. Policisti so namreč že zaslišali osebo, ki se je pred časom vrnila iz zapora, saj je po pripovedovanju nekega Litijčana izjavljala, da se bo maščevala vsem tistim, ki so jo pred leti spravili za rešetke (domnevno zaradi preprodaje droge), med njimi naj bi bil tudi Resnik.

Izvedeli smo, da sta bila Resnik in Šter nerazdružljiva prijatelja še iz otroških let, da pa se je njuno prijateljstvo začelo krhati pred leti, ko sta skupaj opravila »neki donosen posel«.

Menda se je zgodilo celo to, da je Resnik grozil Šteru, da mu bo pobil vso družino, on pa, da bo moral gledati, kako mu bodo umirali otroci.

Pred kratkim je Resnik menda celo kazal pištolo, s katero naj bi pobil Šterove. »V tem je treba iskati razloge za to kruto dejanje, vsega obsojanja vredno,« je za Delo razlagal litijski občan in dodal, da je Šter o grožnjah že pred »parimi leti« obvestil nekega ljubljanskega kriminalista, ki pa menda ni ukrepal.

Obtožen, da je kriminalcem prodajal podatke

V Delu smo že prejšnji teden razkrili, da se je ime Igorja Bavdka pojavljalo v zvezi s sumi poskusa prodaje tajnih policijskih podatkov mednarodni kriminalni združbi.

Nekdanji kranjski prometni policist je bil obtožen, da je skupaj z nekdanjim kriminalistom Evgenom Stenovcem člane mednarodne kriminalne združbe obveščal o preiskavi, ki naj bi jo bil proti domnevnim kriminalcem vodil ravno Stenovec. Ta je bil zaposlen kot kriminalistični inšpektor v sektorju za posebne naloge kriminalistične policije.

Septembra pred štirimi leti so ju prijeli in v priporu sta preživela dobra dva meseca, a vrhovnemu državnemu tožilstvu, ki ju je preganjalo zaradi kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti, očitkov ni uspelo dokazati, zato ju je ljubljansko okrožno sodišče junija letos na sojenju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, oprostilo.

Menda so ugotovili, da je policija, ki ju je preiskovala po navodilih tožilstva, kolegoma sledila in prisluškovala nezakonito. Oprostilna sodba še ni pravnomočna, saj se je tožilstvo pritožilo.

Višje sodišče v Ljubljani o zadevi odloča od 27. septembra, so za Delo potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču.