Počilo, a zaradi vodnega topa, ne vsebine kovčka

Včeraj so v Mariboru aktivirali oddelek protibombne zaščite policijske specialne enote.

Objavljeno
05. maj 2017 17.47
Sumljiv kovček pred SKB banko na Ljubljanski cesti, 5.5.2017, Maribor [sumljiv kovček, skb banka, bombni tehniki, policija]
Mitja Felc
Mitja Felc

Maribor - Črn potovalni kovček pred banko na Ljubljanski ulici v Mariboru je bil včeraj, kot se za zdajšnje čase spodobi, kaj hitro sumljiv. Ko je policija o tem dobila obvestilo, so iz previdnosti območje zavarovali, izpraznili in na pomoč poklicali bombne tehnike iz specialne enote policije.

Prizor, ko strokovnjak z varne razdalje upravlja robot na kolesih ali gosenicah, ta pa razstreli sumljiv predmet, že dolgo ni več le filmski, saj se nekajkrat na leto odvija tudi pri nas. Včeraj zjutraj, denimo, sta robotski stroj in človek sodelovala na Ljubljanski ulici v Mariboru, kjer so se na ta način prepričali, da v zapuščenem potovalnem kovčku ni kakšne eksplozivne snovi. Kot je to že navada, so prvi policisti najprej poskrbeli za varnost ljudi, evakuirali in zavarovali območje, potem pa na pomoč poklicali strokovnjake, usposobljene za ukrepanje ob takšnih razmerah.

Oddelek protibombne zaščite

Gre za oddelek protibombne zaščite, ki deluje pod okriljem specialne enote policije. Oddelek (v specialni enoti sta še oddelek za operativno delovanje in oddelek za operativno podporo) opravlja naloge na področjih operativnega interventnega in neposrednega izvajanja nalog protibombne zaščite, pirotehničnih in protibombnih pregledov ter bombnih preiskav. Odgovoren je tudi za izdelavo strokovnih mnenj, poleg tega pa tudi hrani in skladišči zasežena eksplozivna sredstva in snovi ter skrbi za njihovo strokovno uničenje.

Lani so imeli posebej izurjeni specialci 82 intervencij. Med drugim so opravili še dve dezaktivaciji eksplozivnih sredstev in naprav, 159-krat so prevzeli zasežena in najdena eksplozivna sredstva, sodelovali pri 14 hišnih preiskavah in opravili 207 protibombnih pregledov ob obiskih visokih tujih državnih predstavnikov in ob varovanju domačih varovanih osebah ter sodelovali pri ogledu osmih krajev eksplozij.

Kadar niso v akciji, predvsem vadijo in se izobražujejo. Na usposabljanjih preigravajo različne scenarije, ki so velikokrat narejeni na podlagi preteklega operativnega dela in jih izvajajo na podlagi izdelanih standardnih operativnih postopkov. Sledi študij domače in predvsem tuje literature s področja eksplozivnih sredstev in naprav. Treba je tudi pridobiti psihofizično kondicijo.

Pokličejo jih tudi na tuje

Pri njihovem delu je velika potreba po mednarodnem sodelovanju, zato aktivno sodelujejo z enotami protibombne zaščite Madžarske, Avstrije, Bavarske, Hrvaške in Srbije. So tudi člani različnih mednarodnih organizacij s področja protibombne zaščite in sodelujejo na različnih konferencah in seminarjih po Evropi. »Na podlagi tega sodelovanja in osebnih poznanstev so v stiku z bombnimi tehniki drugih držav in tako lahko v primeru, da se v teh državah pojavi kakšno sredstvo z območja nekdanje Jugoslavije, lahko takoj priskočijo na pomoč pri identifikaciji omenjenega sredstva,« so nam še pojasnili na policiji.

Njihovega dela si v primerih, kot je bil včerajšnji v Mariboru, ne gre predstavljati brez tesnega »sodelavca«, neustrašnega robotskega stroja. V akcijo ga pošljejo takrat, ko je tveganje za človeka prenevarno in če ocenijo, da zapleten položaj lahko rešijo tudi na daljavo.

Slovenski specialci se lahko pohvalijo z enim najsodobnejših robotov, narejenim prav za rokovanje z razstrelivi. Upravljajo ga lahko brezžično, kadar teren to dopušča, za območje z ovirami (denimo zidovi ali hišami) pa je primernejši kabelski način krmiljenja. Medtem ko v boj pošljejo stroj, je upravljavec brez težav na varnejši strani, saj ima robot nameščenih pet kamer, s katerimi ga usmerjajo. Kamera je tudi na vodnem topu, s katerim ponavadi razstrelijo sumljive predmete. Tudi kovček v Mariboru je okusil sunek vodnega topa. To je bila pa tudi edina eksplozija, saj se je izkazalo, da je bil potovalni kovček prazen.