Pogojna za zalivanje konoplje

Ljubljančana premamilo obljubljenih 5000 evrov. Upokojenec iz Nizozemske ni priznal.

Objavljeno
11. september 2014 20.37
Nizozemec sodišče
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj – Konec marca so kriminalisti v opuščenem motelu TGT v Podljubelju, zdaj se imenuje hotel Gora, odkrili laboratorij za proizvodnjo konoplje. Zasegli so 1300 sadik in prijeli osumljenca. Prvi, 67-letni upokojenec iz Nizozemske, krivde na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznal, 37-letni državljan Slovenije, sicer po narodnosti Bošnjak, pa se je skesal in dobil pogojno kazen.

Kriminalisti so v hišni preiskavi v kleti odkrili več kot 100 kvadratnih metrov velik prostor za hidroponično proizvodnjo prepovedane droge, s katero bi bilo mogoče na črnem trgu zaslužiti 400.000 evrov, zasegli so tudi veliko opreme. Tožilka Irena Kuzma je Nizozemcu Johannesu Hendriku Frentzu, ki je v priporu od 25. marca, ob priznanju proizvodnje s prepovedanimi drogami in velike tatvine (Elektru Gorenjska je menda kradel elektriko) ponudila enotno kazen tri leta in pet mesecev zapora, Leonu Lubijankiću pa zaradi pečanja z drogo pogojno eno leto zapora s preizkusno dobo tri leta.

Po posvetu z zagovornikoma je Frentz zanikal krivdo, Lubijankić pa se je strinjal, da se izvede narok za izrek kazenske sankcije. Ta je trajal eno uro, na njem pa je skesanec povedal, da je v finančnih težavah ter da mu je bilo ponujenih 5000 evrov za zalivanje konoplje. Sodnica Andrijana Ahačič je upoštevala tožilkin predlog o višini kazni, obtoženi pa bo moral plačati le 150 evrov sodne takse.

Dolg proces pa se napoveduje proti Frentzu, kajti zagovornica Anka Kozamernik je predlagala izločitev večine dokazov, češ da jih je policija pridobila s kratenjem človekovih pravic in v nasprotju z določili zakona o kazenskem postopku. Odredba za hišno preiskavo ni zakonita, saj je bilo o njej odločeno že na podlagi anonimnega klicatelja s pošte na Bledu, ki je policijo obvestil o gojenju konoplje v hotelu Gora.

Policisti niso ugotavljali identitete anonimneža, ampak so začeli zbirati informacije in izvedeli so, da se najemnik pripravlja na zagon hotela in da je poraba električne energije v hotelu majhna oziroma primerljiva porabi gospodinjstva, je navedla Kozamernikova. »Policisti so s termovizijo ugotavljali, da je temperatura v kleti višja kot v zgornjih delih stavbe. Preiskovalna sodnica ne bi smela odrediti hišne preiskave,« je poudarila zagovornica. Tožilka je obljubila odgovor na navedbe zagovornice v osmih dneh, narok za glavno obravnavo pa še ni razpisan.