Pogrešanega mrtvega našli na Blegošu

Pogrešanega planinca Marijana Kristana, ki se je pred tednom dni s svojim psom odpravil na Blegoš, so našli mrtvega.

Objavljeno
31. januar 2007 17.55
Gorski reševalci so pohodnika našli okrog 20. ure - žal mrtvega
Dolenja in Gorenja Žetina – Včeraj dopoldne so policisti prejeli obvestilo, da so 26-letnega Marjana Kristana našli mrtvega pod Blegošem. Domači iz Dolenje Žetine v Poljanski dolini so mladeniča pogrešali od minulega tedna, ko se je dopoldne skupaj s psom, nemškim ovčarjem Reksom odpravil na bližnji Blegoš in se ni vrnil domov. Včeraj je mladeniča ob poti od vrha Blegoša proti Leskovici našel Martin Demšar iz Martinj Vrha.

Kot je znano se je Kristan iz občine Gorenjska vas-Poljane prejšnjo sredo okoli 11. ure skupaj s psom odpravil proti Blegošu. Ko se dalj časa ni vrnil, so ga najprej iskali domačini. Zaradi izredno slabih vremenskih razmer so v večernih urah z iskanjem prenehali in o dogodku obvestili policijo.

Planincu je nekaj pred deseto uro zjutraj naproti prišel nemški ovčar. Demšar je prepoznal, da je to pes pogrešanega 26-letnika. Sledil je Reksu, ki ga je pripeljal do mrtvega gospodarja.

Do kraja, kakih štiristo metrov oddaljenega od uhojene poti, so se dopoldne odpravili gorski reševalci iz Škofje Loke. Predvidevajo, da je bil mladenič zelo utrujen. V oblačilih, ki ga niso dovolj ščitila pred ostrim mrazom in snegom, ki ga je pred osmimi dnevi na Blegošu zapadlo tudi do 80 centimetrov, je verjetno najprej zaspal in nato umrl.

Ko so reševalci prišli do mladeniča, je Reks izginil. Pridružil se jim je šele, ko so truplo nesrečnega mladeniča prinesli do domačije Andrejon v Gorenji Žetini, kjer imajo gorski reševalci svojo obveščevalno točko. Vodja škofjeloških gorskih reševalcev Zvonko Korenjak, sicer tudi vodnik lavinskih psov, je Reksovo ravnanje opisal z besedami: »To je popolna zvestoba do groba. Reks se najmanj pet dni ni premaknil od mrtvega gospodarja. Kljub izčrpanosti in mrazu je vztrajal.«

Reksa so reševalci tudi pregledali. Opazili so, da ima na hrbtu poškodbe, ki so verjetno nastale ob boju z divjo živaljo.