Pogrešanega našli mrtvega na vrhu Mangarta

Enega izmed dveh alpinistov, ki sta bila od nedelje ujeta na vrhu Mangarta, so pripadniki Gorske reševalne službe danes našli mrtvega. Drugi pa je še pogrešan.

Objavljeno
20. marec 2007 20.10
Mangart - Danes popoldne je helikopter poletel proti Mangartu (2697 metrov nadmorske višine), kjer sta bila od nedelje ujeta Davorin Likar (AO Idrija) in Jurij Uršič (Akademski AO Ljubljana). Na vrhu gore so nekaj čez 18. uro našli mrtvega plezalca, katerega identiteta zaenkrat še ni ugotovljena. Drugega pogrešanega še niso našli. Iskalna akcija se bo nadaljevala jutri.

Že včeraj se je do Likarja in Uršiča skušalo prebiti sedem reševalcev postaje GRS Bovec. Danes so skušali znova priti do njiju. Na pot so se podali reševalci dveh postaj, in sicer iz Bovca in Tolmina. Bilo jih je dvakrat več kot v ponedeljek. A čeprav je zjutraj izgledalo, da bo vreme zdržalo, se je proti popoldnevu začelo slabšati: pihal je veter, padal je sneg. Helikopter je lahko poletel šele pozno popoldne.

Na Mangartu ujeta sta zadnje kratko SMS sporočilo menda poslala v ponedeljek zjutraj.

Če sodimo po zapisih na spletnih straneh, kjer svoje podvige objavljajo slovenski alpinisti, sta imela Likar in Uršič za seboj nemalo uspešno opravljenih vzponov. V nedeljo pa sta se podala v smer z nekoliko nenavadnim imenom Bija drekerija, ki sta jo 22. januarja lani prva preplezala Zlatko Koren in Peter Podgornik.

Več si preberite v sredini tiskani izdaji Dela!