Pogrešanega niso našli

Vojaški helikopter je dopoldne poletel nad Mangart, a pogrešanega 20-letnega alpinista niso našli. Iskalno akcijo so zaradi močnega vetra prekinili.

Objavljeno
21. marec 2007 13.10
Bovec – Akcija iskanja še drugega od na Mangartu ujetih alpinistov je prekinjena. Danes okoli 9. ure je v Bovec priletel vojaški helikopter, ki nad goro sprva ni mogel poleteti, zato je posadka približno pol ure čakala, da se je veter, ki dopoldne močno objema mogočni Mangart, umiril. Nato je vojaški helikopter poletel nad Mangart, a pogrešanega 20-letnika niso našli. Njegovega pet let starejšega soplezalca so mrtvega našli na vrhu Mangarta včeraj pozno popoldne, ko je helikopter lahko prvič poletel nad mogočno goro.

Kot je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar, so iskalno akcijo prekinili. Kdaj se bo iskanje nadaljevalo, še ni znano, zaradi slabe vremenske napovedi pa je zelo verjetno, da akcije ne bodo nadaljevali v prihajajočih dneh, je napovedal Pogačar.

Kot je znano, sta Jurij Uršič - Jurc (Akademski AO Ljubljana) in Davorin Likar (AO Idrija) na Mangart odšla v nedeljo. Pozno popoldne sta v dolino sporočila, da sta ujeta na približno 2600 nadmorskih metrih, torej tik pod vrhom, in da ne moreta sestopiti.

V ponedeljek je do ujetih alpinistov, ki sta imela s seboj bivak vreči, podalo osem članov GRS Bovec. A ti so se, kot je zapisano na spletni strani gorskih reševalcev, morali popoldne vrniti, in to zaradi nemogočih razmer, saj je na Mangartu močno snežilo, bril je močan veter, nevarnost plazov je bila velika.

V torek se je zjutraj za akcijo pripravilo 13 reševalcev GRS Tolmin in devet reševalcev postaje GRS Bovec. Kot piše na spletni strani gorskih reševalcev, polet helikopterja sprva ni bil mogoč, zato je prva skupina reševanje pričela nekaj pred 10. uro zjutraj. "Gorski reševalci so se povzpeli do približno 1700 metrov nadmorske višine, vendar so se zaradi obilice snega morali ustaviti," opiše Igor Zlodej. Nadaljuje, da se je včeraj med 15. in 16. uro vreme nekoliko izboljšalo in nekaj pred 17. uro je z Brnika poletel helikopter. Ekipa v njem je poletela na vrh Mangarta, kjer so našli enega od pogrešanih alpinistov mrtvega.