Pohod sintetičnih drog

Iz letnega poročila Evropskega centra za spremljanje drog in odvisnosti je razvidno, da so na pohodu sintetične droge, ki jih v večini primerov lahko naročite kar preko pošte. Upada pa število "odvisnikov" od mehkih drog, kot sta marihuana in hašiš.

Objavljeno
06. november 2009 12.48
Da. O.
Da. O.
Bruselj - Letno poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in odvisnosti (EMCDDA) navaja, da se prizadevanja za zmanjšanje števila odvisnikov niso izkazala za uspešna. Iz poročila se da razbrati, da se je zmanjšalo predvsem število uporabnikov mehkih drog, kot sta marihuana in hašiš.


"Poraba heroina v Evropi je stabilna, vendar ne prihaja več do upada števila uporabnikov", so zapisali v poglavju o trdih drogah. Ocenjujejo, da je v Evropi približno 1.5 milijona stalnih uporabnikov trdih drog, kjer še vedno prednjači heroin. Največ skrbi vzbuja podatek, da med mladimi narašča število uporabnikov kokaina (od 3.1 do 5.5 odstotka). Največji porast uporabe kokaina so zabeležile Danska, Irska, Španija, Velika Britanija in Italija. Edina svetla točka poročila je dejstvo, da upada število "odvisnikov" od marihuane, ki jo zlorabljajo zlasti mladostniki med 15. in 19 letom. 


"Cyber" preprodajalci 

 

V večini primerov dovoljene sintetične droge pa so očitno na pohodu. Samo v preteklem letu se je namreč pojavilo 13 novih sintetičnih drog, že prepovedano drogo Spice pa "ponuja" skoraj 50 odstotkov spletni preprodajalcev. Sintetične droge je namreč mogoče naročiti kar preko pošte, čeprav se večina oblasti trudi preprečiti tovrstno preprodajanje (primer Velike Britanije). Prav sintetične droge predstavljajo enega izmed najbolj perečih problemov v Evropi, saj je zaradi stalnega prilagajanja izdelovalcev drog izredno težko slediti sodobnim "trendom" na trgu.