Pokol brez epiloga

Leta 1997 se je zgodil brutalni umor v vasi Tekačevo. Edini znani osumljenec Kristijan Kamenik je bil že obsojen na 20 let zapora in nato oproščen. Sojenje je spet na začetku.

Objavljeno
11. marec 2007 07.00
Kristjan Kamenik
Celje - Pred dobrimi desetimi leti, 4. marca 1997, se je zgodil eden najbolj brutalnih in razvpitih umorov v Sloveniji. V vasi Tekačevo v bližini Rogaške Slatine je nekdo umoril 73-letnega Štefana Poharca, njegovo 75-letno ženo Frančiško in njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krošlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo. Vsi so bili umorjeni hladnokrvno, s streli v glavo iz neposredne bližine. Po skoraj dveh mesecih preiskave so policisti prijeli takrat 25-letnega Kristijana Kamenika iz Slovenskih Konjic, še vedno edinega znanega osumljenca za tekačevski pokol.

Znanega zato, ker naj bi štirikratni umor storil še z enim storilcem, ki ga kljub še vedno trajajoči preiskavi doslej še niso odkrili. Če so ga, pa ga vsaj niso prijeli. Zaradi zločina ni nihče za rešetkami, saj Kameniku po številnih polomih na sojenjih niso mogli dokazati, da je prav on morilec.

Povod za pokol verjetno denar

Povod za verjetno najbolj razvpit slovenski pokol naj bi bil zelo običajen. Denar. Kriminalisti so povedali, da naj bi ob zločinu iz hiše v Tekačevem izginilo približno milijon takratnih nemških mark v različnih devizah in nekaj kilogramov zlata. Menda se je Poharc rad pohvalil s svojim domnevnim bogastvom – kako si ga je pridobil, ni znano, govorilo se je o vsem mogočem, tudi o trgovini z orožjem – in je tako verjetno kar sam priklical morilske roparje. Ti so ga pred umorom, da bi jim povedal, kje ima skrito premoženje, mučili. Zlata in denarja, če ju je seveda imel, niso nikoli našli.

Sojenje enako razvpito kot sam pokol


Po aretaciji so Kamenika na okrožnem sodišču v Celju decembra 1999 obsodili na 20 let zapora. Sojenje je bilo enako razvpito kot sam pokol. Pravzaprav je bil edini dokaz tožilstva, da je osumljeni morilec, odtis njegove športne copate na prizorišču umora, pa še zanj niso dokazali, da je zares njegov. Na razsodbo sta se obe strani pritožili.

Celjsko višje sodišče je junija 2000 odločilo, da je osumljeni kriv vseh štirih tekačevskih umorov, in potrdilo 20-letno kazen. Vendar je vrhovno sodišče naslednje leto razsodbo razveljavilo in primer vrnilo na okrožno sodišče, to pa je junija 2003 Kamenika oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov. Isto leto je po petih letih prišel iz zapora. Po pritožbi tožilstva je bila sodba razveljavljena in odločeno je bilo, da se proces na okrožnem sodišču znova začne. Doslej se ni še nič premaknilo.

Proti Kameniku poteka več postopkov

Proti edinemu osumljencu za štirikratni umor poteka še več postopkov. Eden izmed njih, zaradi objestne vožnje le nekaj dni pred pokolom v Tekačevem, bo aprila zastaral, ker bo od dogodka minilo deset let. Sojenje je zastalo, ker Kamenika ni. Zaradi domnevnega tihotapljenja heroina so ga leta 2004 prijeli v Srbiji in sledili sta dve sojenji. Na prvem je bil obsojen na sedem let zapora, na drugem na dve leti in pol. Konec leta 2005 so ga sicer izpustili, vendar so mu naložili, da se mora javljati sodišču. Zdaj bo še tretjič moral sesti na srbsko zatožno klop, saj je bila sodba razveljavljena.

Več preberite v Nedelu!