Policija lahko od danes objestnežem zaseže vozilo

Za zaostritev kazni za prometne prekrškarje so se v vladi odločili po majski tragediji na Slovenčevi cesti v Ljubljani.

Objavljeno
01. september 2013 10.16
nesreca
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana − Z današnjim dnem začne veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim predvideva zaseg vozila, če policist vozniku prepove vožnjo, ta pa z njo kljub temu nadaljuje, in možnost pridržanja voznika, tudi če je ta blizu doma ali zagotovi, da ima varen prevoz do doma. Obenem novela po pisanju Slovenske tiskovne agencije razširja pooblastila cestninskih nadzornikov.

Policist bo po določbah novele vozilo lahko zasegel, če bo vozniku prepovedal vožnjo, ta pa bo z njo kljub temu nadaljeval. Prav tako bo lahko policist vozilo zasegel, če bo voznik v naselju trikrat presegel hitrost za 30 kilometrov na uro ali če bo za volan sedel voznik, ki ima prepoved vožnje.

Novela na novo opredeljuje pojem hujšega prekrška in določa, da je to prekršek, za katerega so kot stranska sankcija določene najmanj tri kazenske točke. Hkrati novela zvišuje kazen za neupoštevanje znakov, s katerimi policija ustavlja, in za neupoštevanje prepovedi nadaljnje vožnje. Kazen se v obeh primerih zvišuje z zdajšnjih 250 na 500 evrov. V takšnih primerih bo po novem predvidenih tudi pet kazenskih točk.

Zaradi nekaterih dosedanjih težav s tovornjaki v zimskem času novela obenem razširja pooblastila cestninskih nadzornikov. To bodo po novem imeli možnost izločanja tovornjakov iz prometa.

Za zaostritev kazni za prometne prekrškarje so se sicer v vladi odločili po tragediji na Slovenčevi cesti v Ljubljani maja letos, ko je vinjen voznik, ki je bil tudi brez vozniškega dovoljenja, do smrti povozil dve dekleti. Državni zbor je novelo potrdil 15. julija, še piše STA.