Policija zaradi DUTB na sedežu SDS in v DZ

Janez Janša: »Po pregledu komunikacije je še posebej jasno, da tukaj ni cilj gospod Šircelj. Cilj je bil, da se pride do strežnika SDS.«

Objavljeno
15. december 2015 10.22
Mi. K., STA, Zoran Potič, Pi. K., S. P., Ma. F.
Mi. K., STA, Zoran Potič, Pi. K., S. P., Ma. F.

Ljubljana − Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes preiskali sedež največje opozicijske stranke SDS in njihove prostore v državnem zboru. Gre za nadaljevanje operativnih aktivnosti, ki so jih izvajali že oktobra 2015. Sporna je menda predvsem vrednost svetovalnih pogodb v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov.

»Predkazenski postopek poteka proti več osebam, ki so domnevno storili kaznivo dejanje pri vodenju gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist oziroma povzročili premoženjsko škodo, pri čemer so naklepno zlorabili svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem,« so sporočili iz generalne policijske uprave.

Preiskovalci so pri eni osebi, neuradno pri Andreju Širclju, opravili tri hišne preiskave na različnih naslovih v Ljubljani, kjer so iskali dokaze o kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Policija ni nikomur odvzela prostosti, saj za to po njihovih navedbah ni podanih zakonskih pogojev.

17:40: Janez Janša je po koncu preiskave na sedežu stranke SDS v Ljubljani ocenil, da gre za dodatno diskreditacijo ljudi, ki so jih v preteklosti odstavili v DUTB. Prepričan je tudi, da gre za preusmerjanje pozornosti pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi.

Predsednik SDS je v izjavi za medije po koncu preiskave na sedežu stranke pojasnil, da so v sodelovanju z njihovimi računalniškimi strokovnjaki pregledali korespondenco med Šircljem in nekdanjimi izvršnimi direktorji DUTB Alešem Koršičem, Boštjanom Gjerkešem in Torbjörnom Manssonom, ki so navedeni v odredbi za hišno preiskavo.

Za obdobje v letu 2013, s katerim je zadeva povezana, so po Janševih besedah našli nekaj deset sporočil, ki so jih večinoma drugi pošiljali Širclju. Sporočila so pregledali in jih izročili preiskovalcem. »Po pregledu komunikacije je še posebej jasno, da tukaj ni cilj gospod Šircelj. Cilj je bil, da se pride do strežnika SDS, in tukaj jim ni uspelo,« je dejal.

Janša ocenjuje, da ni pri tej komunikaciji nič spornega in da gre za dodatno diskreditacijo ljudi, ki so jih odstavili v DUTB. Meni, da so kriminalisti to, kar so iskali na sedežu SDS, verjetno že imeli, saj preiskava glede DUTB poteka že nekaj časa.

Prvak SDS sicer meni, da gre pri tej zadevi za preusmerjanje pozornosti pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi, ki je po njegovem mnenju »strateškega pomena« za prihodnost Slovenije in obstoj slovenskega naroda.

»Mislim, da je bil zadaj še dodaten motiv, da se v ključnih dneh, ko se večina slovenskih državljank in državljanov odloča, ali bi šla na ta referendum in kako naj bi glasovali, popolnoma preusmeri pozornost na neko drugo temo in tako prepreči, da bi glasovi na tem referendumu dosegli potreben ustavni kvorum,« je dodal.

17:30: Policija poudarja, da na sedežu SDS nikakor niso hoteli zaseči strežnika, pač pa pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi, ki je osumljena kaznivega dejanja. Gre za poslanca SDS Andreja Širclja.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na policiji, so tako kot doslej tudi v današnjem primeru opravljali svoje naloge v skladu z zakonom o kazenskem postopku na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika in ob usmerjanju pristojnega državnega tožilca.

»V policiji z vso integriteto in strokovnostjo stojimo za svojimi preiskovalni dejanji, za katere imamo podlago v veljavni zakonodaji, tudi če gre za preiskavo v DZ. Navkljub različnim interesom, je zapis v Ustavi RS povsem jasen: pred zakonom smo vsi enaki,« so poudarili.

148. člen zakona o kazenskem postopku zavezuje policijo, da, če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, stori vse potrebno, da se storilec odkrije in da se odkrijejo in zavarujejo sledovi in predmeti, ki utegnejo biti koristni za uspešno izvedbo kazenskega postopka. »Da bi policija izvršila to zakonsko dolžnost, ima na voljo določena operativno taktična in preiskovalna dejanja, med drugim tudi opravljanje hišne preiskave - pri tem prostori DZ niso izvzeti,« so dodali.

17:10: Šircelj je ob prihodu v DZ novinarjem povedal, da gre za diskreditacijo, kar izhaja iz odredbe za preiskavo, ob tem pa ocenil, da sama preiskava poteka korektno. Kriminalisti so se sicer na sedežu stranke SDS zadrževali že od dopoldneva. »To so tehnične težave v zvezi z računalniki. Nič drugega,« je v izjavi za STA pojasnil Šircelj.

16:50: Informacijski pooblaščenec se glede pravilnosti hišne preiskave na SDS ne želi opredeljevati, saj da za to ni pristojen, piše STA. V načelnem stališču pa navaja, da bi odredba sodišča morala vključevati možnost, da se zaseže zgolj osumljenčev poštni nabiralnik ter da se tako izogne zasegu celotnega poštnega strežnika, če dejanske okoliščine to omogočajo.

16:35: V Zboru za republiko izražajo resno zaskrbljenost nad novico, da policija opravlja preiskavo prostorov na sedežu opozicijske politične stranke SDS in prostorov poslanske skupine te stranke v DZ. »Policija izvaja preiskavo v nasprotju z ustavno prepovedjo prekomernih obremenjujočih posegov represivne oblasti, o čemer v sklepu o preiskavi ni nobene obrazložitve. Zaradi grožnje svobodni demokratični družbi, ki jo predstavlja morebitni neutemeljen in protipravni poseg represivnega organa izvršne oblasti v delovanje opozicijske stranke in opozicijskih poslancev ter v delovanje zakonodajne oblasti, pričakujemo takojšnje pojasnilo predsednika vlade Mira Cerarja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

16:20: Andrej Šircelj je v spremstvu odvetnika Francija Matoza zapustil prostore sedeža stranke SDS, kjer je od zgodnjega dopoldneva potekala preiskava. Novinarjem je dejal, da se bosta odpravila še v prostore poslanske skupine SDS v DZ, kjer prav tako poteka preiskava, piše STA. Odšli so tudi kriminalisti.

Na vprašanje, kaj je predmet preiskave, je dejal, da gre za zadevo izpred več let. Več naj bi povedal po koncu preiskave. »Gre enostavno za to, da se odredbe izdajajo za diskreditacijo ljudi po toliko letih,« pa je dodal Matoz.

14.15: Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek meni, da gre pri današnjih kriminalističnih preiskavah v DZ za poseg izvršilne veje oblasti v zakonodajno. Upa, da bodo vse institucije delovale taktno in da ne bo nepotrebnega vznemirjanja javnosti.

13.40: Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je zavrnila kakršne koli »politične ocene in insinuacije« o vpletenosti SMC v kriminalistično preiskavo poslanca SDS Andreja Širclja, kot je namigoval vodja poslanske skupine SDS Tanko. Kot je poudarila Kustec Lipicerjeva, je NPU samostojen in neodvisen organ.

Današnja preiskava v DZ po njenih besedah poteka drugače kot nazadnje, ko so kriminalisti v DZ preiskovali poslanko Alenko Bratušek. Spomnila je, da mora NPU svoje delo opravljati v sklopu svojih pristojnosti, medtem ko je to, da »se nepooblaščeno in brez napovedi sprehajajo po institucijah, protizakonito«. A je Kustec Lipicerjeva poudarila, da so v današnjem primeru kriminalisti na pooblaščen način vstopili v poslopje DZ. Predsednik DZ Milan Brglez jim je pojasnil, da vse poteka zakonito in ni razloga za izredno stanje.

13.01: Redna decembrska seja DZ se bo danes kljub policijski preiskavi nadaljevala, je sporočil Milan Brglez. Odločitev o nadaljevanju seje je bila po njegovih besedah sprejeta na podlagi stališča parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

12.25: Pred stavbo na Trstenjakovi ulici v Ljubljani, kjer ima sedež največja opozicijska stranka SDS, se je zbralo okoli 30 podpornikov stranke. Razvili so slovensko zastavo in zastavo EU ter pravijo, da so se zbrali v podporo pravni državi, poroča STA.

11.26: »Vrsta naključij, ki sovpadajo in dajo slutiti, da gre za politični projekt SMC,« je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Po njegovih besedah je težava tudi v tem, da so zapečatili Šircljeve prostore v času seje DZ, pri tem pa so zasegli tudi strežnik SDS.

Andrej Šircelj in Franci Matoz pred sedežem SDS na Trstenjakovi ulici. Foto: Zoran Potič/Delo

10.50: Poslanec SDS Andrej Šircelj je v spremstvu odvetnika Francija Matoza prišel na sedež stranke SDS, kamor so po tem vstopili tudi preiskovalci. Šircelj je pojasnil, da je preiskava povezana z DUTB, »vse o tem pa je že bilo povedano«, je dejal po pisanju STA.

10.48: Odredba Okrožnega sodišča v Ljubljani policistom nalaga, naj med preiskavo ciljajo na dokumentacijo, iz katere bo razvidno, kdo, kdaj in zakaj je sprejel odločitev za imenovanje Torbjörna Månssona na mesto v. d. izvršnega direktorja ter družbe Quartz+Co, dokumentacijo, ki razkriva delovanje Andreja Širclja kot neizvršnega direktorja DUTB in njegovo sodelovanje z Månssonom. Policisti morajo biti pozorni tudi na dokumente o Šircljevih službenih poteh, o pooblastilu Aleša Koršiča in Boštjana Gjerkeša za plačevanje storitev omenjene družbe, o  neformalnih pogovorih med omenjenimi in vso dokumentacijo, ki razkriva delovanje vseh naštetih v omenjenih poslih. Policisti nameravajo zaseči tudi gradivo, iz katerega bi bilo razvidno, ali je bilo kaj denarja v omenjenih poslih pridobljenega protipravno in so ga morda porabili osumljenci ali njihovi družinski člani.

Foto: Zoran Potič/Delo

10:32: Preiskava na sedežu stranke SDS, po poročanju Delovega novinarja Zorana Potiča, stoji, ker vodstvo stranke, ki čaka prihod svojih odvetnikov, ne dovoli zasedbe strežnikov. »Zaseči želijo vse naše podatke, češ da ima Šircelj na tem strežniku elektronsko pošto. Seveda jo ima, tako kot vseh naših 20.000 članov. To je bizaren razlog, da bi prišli do dokumentacije največje opozicijske stranke, takega očitka se ne bi spomnil niti Petro Porošenko.

Predstavljajte si, da Cerarjeva stranka, ki izgublja javno podporo, pride do dokumentacije naše stranke, naših načrtov, pogovorov, strategij. To bi bila velikanska prednost v političnem prostoru,« je dejal Janez Janša, ki je prepričan, da gre za politični ukrep proti stranki.

Iz odredbe se, kot poudarja predsednik SDS, vidi, da se za nazaj skuša opravičiti besede Mira Cerarja in državnega sekretarja Metoda Dragonje, v zvezi z menjavami v DUTB. »Gre za dodatno porcijo diskreditacije,« je dejal Janša in namignil, da je bila preiskava že dlje napovedana.  Na vprašanje Delovega novinarja Zorana Potiča, ali torej ovirajo preiskavo, je dejal: »Stranka strežnika ne bo izročila, preprečili bomo zlorabo. Predstavljajte si, da vas nekdo obtoži pedofilije, policija pa pride in zaseže vse strežnike časnika Delo.«

Preiskovalna sodnica, ki je odredila preiskavo Deša Cener, je po besedah Janše ista sodnica, ki ni dovolila izročitve dokumentacije o  bankah parlamentarno preiskovalni komisiji, ki jo vodi Anže Logar (SDS) in preiskuje slabo banko.

Janez Janša. Foto: Leon Vidic/Delo

10.10: Brglez se posvetuje s pravniki, kako se odzvati. Seja DZ se ne nadaljuje. Brglez bo odločitev sporočil v dveh urah.

10.00: »Danes je ponovno eden tistih temnejših dni za slovensko demokracijo. V državnem zboru poteka policijska preiskava. Z žalostjo lahko povem, da so zapečatili pisarno enega naših poslancev in želeli tudi dostop do drugih pisarn naših poslancev. To dejanje zagotovo ni v čast vam, predsednik, in tudi vodstvu državnega zbora, še manj slovenski demokraciji,« je dejal Jože Tanko.

9.30: Vsaj od osme ure dalje policisti v državnem zboru čakajo, da v pisarno pride Andrej Šircelj (SDS). Del parlamenta, ki meji na poslansko skupino SDS, so tudi zaprli. Pot do poslanske skupine je odprta, v delu, kjer se med drugim nahaja Šircljeva pisarna, pa je zaprta. Šircelj sicer vodi komisijo za nadzor javnih financ.

Seja državnega zbora je že od devete ure prekinjena, poteka neformalni posvet vodstva državnega zbora. Ker so v SDS protestno napovedali obstrukcijo, je Matjaž Han (SD) zahteval njeno prekinitev. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je sejo nekaj po 9. uri tudi prekinil, nadaljevala se bo ob 10. uri.

Tanko je sicer že zjutraj napovedal obstrukcijo in opozoril, da preiskava poteka tudi na sedežu njihove stranke. »Slovenska demokratska stranka ni neka obrobna stranka tega parlamenta, temeljito razmislite, ali se pod takšnimi pogoji sploh izplača nadaljevati današnjo sejo. O tem odločate sami, predlagam vam, da razmislite in da ustvarite pogoje, da bomo lahko tudi mi aktivno sodelovali, primerno in polnoštevilno sodelovali.«

»To, da predsednik vlade in koalicija nimata nobenega drugega orodja, kot da prek ministra in ministrice, ki nadzirata pravosodje in policijo, sprožita policijsko akcijo, najbrž ni neobičajno. Tako minister za pravosodje Goran Klemenčič kot ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar sta namreč po besedah Tanka »tista, ki sta se odzvala na vse pritiske javnosti in politike glede njunih sedanjih in preteklih ravnanj.«

»Mislim, da je glede na njihovo padajočo javnomnenjsko podporo to še edino, kar jim je ostalo, da diskreditirajo SDS,« je dejal Tanko.