Policija opozarja na varnost med pustovanjem

Policija pred začetkom pustovanj opozarja na prepoved nošenja mask med vožnjo ali pri vstopu v nekatere varovane objekte ter na pomen samozaščitnega ravnanja. Posamezniki lahko pustni čas in gnečo na javnih prireditvah izkoristijo za rope in tatvine.

Objavljeno
04. marec 2011 17.15
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Ljubljana - Voznike motornih vozil policisti opozarjajo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o varnosti cestnega prometa namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobni predmeti. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa v višini 120 evrov.

Pustnih mask potniki ne smejo nositi tudi pri mejni kontroli, sicer pa policisti opozarjajo, da lahko pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči pripomočki, kot so deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti v kabini poškodujejo potnike v vozilu. Policisti svetujejo shranjevanje tovrstnih predmetov v prtljažniku vozila.

Voznike hkrati opozarjajo, naj ne uživajo alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost vožnje. Hitrost vožnje naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam. Od 7. do 13. marca poteka vseevropski nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sporočilo policije povzema STA.

Vstop oseb, ki nosijo pustne maske, je omejen tudi pri vstopu v nekatere objekte, kjer lahko varnostniki zahtevajo odstranitev mask z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled, če oseba slednje odkloni, pa ji  lahko preprečijo vstop. Obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami mora biti označeno na vhodu varovanega območja.

S pustovanjem je povezanih tudi več varnostnih pojavov, ki lahko po mnenju policije negativno vplivajo na splošno varnost. Pustni čas ali gnečo na javnih prireditvah lahko posamezniki namreč izkoristijo za kršitve javnega reda in kazniva ravnanja, kot so ropi ali drzne tatvine.