Policija preiskuje še razpihovanje sovraštva

Po ponedeljkovi večerni eksploziji pred domom okrožne sodnice Katarine Turk Lukan v Radovljici so policisti še vedno skopi z informacijami, po naših podatkih pa preiskujejo tudi zapise na spletnih forumih nekaterih medijev.

Objavljeno
12. november 2009 20.07
Olga Cvetek
Olga Cvetek
Ljubljana - Več kot 80 policistov in kriminalistov še vedno intenzivno preiskuje ponedeljkovo večerno eksplozijo pred domom okrožne sodnice Katarine Turk Lukan v Radovljici. Zaradi interesa preiskave so policisti še vedno skopi z informacijami, po naših podatkih pa preiskujejo tudi zapise na spletnih forumih nekaterih medijev. Nekateri bralci, ki so se oglašali na novinarska poročila o eksploziji, so si s svojimi komentarji namreč dali duška, pri čemer so šli mnogokrat čez mejo dobrega okusa. Zdaj policija preverja, ali med zapisi ne mrgolijo tudi takšni, ki si zaslužijo kazenski pregon zaradi suma javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Andrej Zakrajšek pravi, da kranjski policisti in kriminalisti v sodelovanju s kriminalistično službo generalne policijske uprave nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjajo okoliščine primera. Potrdil je, da so že opravili več razgovorov in preiskovalnih dejanj. Preiskava teče v smeri suma storitve poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in prepovedane proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Kdaj bo uradno znano, kakšno eksplozivno telo je razneslo pod oknom otroške sobe, še ni jasno. Kakor pravi Zakrajšek, forenzične preiskave še niso končane.

Preiskava pa poteka tudi v smeri suma morebitnih drugih kaznivih dejanj. Na policiji so nam namreč potrdili našo informacijo, da so na spletnih forumih zaznali »čudne« komentarje in jih vzeli pod drobnogled. Preiskava bo pokazala, ali so pisci javno spodbujali oziroma razpihovali sovraštvo, razdor ali nestrpnost. Za to kaznivo dejanje kazenski zakonik predvideva do dve leti zapora.

Iz petkovega Dela.