Policija pridržala bivšega predsednika

Kriminalisti koprske policijske uprave so na podlagi različnih prijav odvzeli prostost Karlu Filipčiču, nekdanjemu predsedniku Sindikata pomorščakov Slovenije.

Objavljeno
04. april 2007 22.50
Portorož in Seča iz zraka
Koper – Kriminalisti koprske policijske uprave so danes zjutraj na podlagi različnih prijav odvzeli prostost Karlu Filipčiču, nekdanjemu predsedniku Sindikata pomorščakov Slovenije. Osumljen je kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic, prav tako naj bi med vodenjem sindikata pridobil veliko protipravno korist. Zaradi tega so policisti opravili več hišnih preiskav (na stalnem in začasnem prebivališču) in odredili 48-urno pridržanje, nadaljnji postopki bodo odvisni od okrožnega državnega tožilca. Začetek postopka so potrdili tudi na koprski policijski upravi.

Karl Filipčič je zašel v težave, ko je začel nasprotovati postopkom lastninjenja Splošne plovbe Portorož oziroma Pomorske družbe. Med prvo menjavo članov nadzornega sveta ladjarja je izgubil položaj v svetu. Decembra so mu na izredni konferenci sindikata, ki so jo sklicali proti njegovi volji, izrekli nezaupnico, mu odvzeli vsa pooblastila, prenehali delovno razmerje in ga celo izključili iz sindikata. Tedaj so za vršilca dolžnosti predsednika sindikata imenovali Petra Kaludjeroviča in izbrali komisijo, ki še zmeraj ni dala končnega poročila o vrsti domnevnih nepravilnostih in nezakonitosti Filipčičevega vodenja.

Peter Kaludjerovič, ki je približno mesec dni tudi uradno izvoljeni predsednik sindikata pomorščakov, nam je povedal, da sindikat ni dal ovadbe proti Karlu Filipčiču, je pa med pregledovanjem njegovega dela odkril vrsto nepravilnosti in nenavadnih odločitev. Tako je na bančnem računu sindikata, ki je blokiran in do katerega nimajo dostopa, približno 200.000 dolarjev, in to je veliko večji znesek, kot bi ga lahko bilo glede na poslovanje in članarine. Nenavadno je, da ima sindikat pomorščakov pogodbo o zaposlitvi z ITF inšpektorjem Brankom Krznaričem, čeprav dela v Londonu, na centrali ITF (mednarodni sindikat pomorščakov). Pri Filipčiču naj bi sindikalisti odkrili, da si je predlani izplačal za vsaj 1,4 milijona tolarjev več potnih stroškov, kot je računov in drugih potrdil o stroških. Njegova bruto plača naj bi nekaj časa znašala skoraj 7100 evrov (1,7 milijona tolarjev) na mesec, čeprav bi si lahko bil izplačal največ 4590 evrov (1,1 milijona tolarjev). Na sindikalnem računu je približno 40.000 dolarjev, ki so jih plačali tuji ladjarji in bi jih moral sindikat nakazati centrali ITF v London, a jih ni.

Več preberite v četrtkovem tiskanem Delu!