Policija prijela tatova, ki sta z Žal ukradla kip umirajočega talca

Razrezane dele kipa, ki sta jih tatova prodala podjetjem za odkup kovin, so policisti našli in jih tudi zasegli.

Objavljeno
28. oktober 2011 12.02
Posodobljeno
28. oktober 2011 12.02
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so prijeli tatova, ki sta konec septembra letos iz Gramozne jame poleg pokopališča Žale ukradla bronasti kip umirajočega talca.

Razrezane dele kipa, ki sta jih tatova prodala podjetjem za odkup kovin, so policisti našli in jih tudi zasegli, so sporočili s PU Ljubljana.

Ljubljanski policisti so Ljubljančana, stara 29 in 20 let, ovadili zaradi sumov storitve kaznivega dejanja velike tatvine.

Kip umirajočega talca, ki je delo akademskega kiparja Borisa Kalina iz leta 1967, je vpisan v register dediščine na ministrstvu za kulturo. Kot so že po kraji pojasnjevali na Mestni občini Ljubljana, gre za umetnino neprecenljive vrednosti, saj ni znano, ali obstajajo kalupi za odlivanje nadomestnega kipa in če, v kakšnem stanju so.

Ljubljančana sta kip odpeljala v noči z 22. na 23. september.

Kot so zapisali na Mestni občini Ljubljana (MOL), je policija našla najpomembnejše dele kipa, ki so precej poškodovani. Upajo pa, da bo našla tudi manjkajoče dele kipa. Napovedali so, da bo kip vsekakor rekonstruiran in nato shranjen v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, medtem ko bo v Gramozno jamo postavljena kopija. Postavili naj bi jo prihodnje leto, takoj ko bodo vremenske razmere to dopuščale.