Policija razkrila mednarodno kriminalno združbo

Koprski kriminalisti so s pomočjo italijanskih policistov razkrili mednarodno kriminalno združbo in zaradi proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ovadili pet oseb ter zasegli več kot 700 gramov kokaina.

Objavljeno
21. september 2009 18.17
Š. Ro.
Š. Ro.
Ljubljana - Slovenski policisti so na današnji novinarski konferenci predstavili rezultate uspešne kriminalistične preiskave, pri kateri so jim pomagali italijanski policisti. Po zaključni akciji 15. septembra v Kopru so namreč zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, hudodelskega združevanja in nedovoljenega prometa z orožjem ovadili pet oseb.

Koprski kriminalisti so, kot je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper Dean Jurič, v začetku letošnjega julija prejeli obvestilo italijanskih kolegov, da pripadniki italijanske finančne straže preiskujejo kriminalno družbo, ki naj bi jo sestavljale osebe z območja nekdanjih jugoslovanskih republik, ukvarjajo pa se z mednarodno trgovino s kokainom.

Na podlagi zbranih informacij so kriminalisti PU Koper začeli z intenzivno kriminalistično preiskavo, usmerjeno zoper identificirane posameznike, za katere je obstajal utemeljen sum, da izvršujejo kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog. Kriminalistično preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

 

V skupni kriminalistični preiskavi, pri kateri so sodelovali pripadniki italijanske finančne straže, hrvaške policijske uprave iz Pule in Policijske uprave Koper, so preiskovalci ovadili pet osumljencev, in sicer 46-letnega državljana Bosne in Hercegovine, 29-letnega Hrvata in 35-letnega  državljana Hrvaške, 57-letnega Ljubljančana in 49-letnega Koprčana.


Med preiskavo so kriminalisti zasegli prepovedano drogo kokain, in sicer v skupni masi 216,83 grama. Pri 35-letnem državljanu Hrvaške ter Bosne in Hercegovine so našli tudi več kosov orožja in streliva ter zasegli večjo količino denarja (okoli 70.000 evrov). Za del tega denarja so ugotovili, da izvira iz prodaje prepovedanih drog. Skupno je bilo v kriminalistični preiskavi zaseženih okoli 760 gramov kokaina.


Štirje osumljenci so bili privedeni na zaslišanje preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju zanje odredil pripor.

 

Po besedah Slavka Koroša, vodje Sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi, slovenska kriminalistična policija ocenjuje, da sodelovanje slovenske policije z varnostnimi organi tujih držav poteka izredno korektno, strokovno, zakonito, predvsem pa uspešno in učinkovito: "To dokazujejo tudi rezultati dela v tem letu in pa konkretna, danes predstavljena kriminalistična preiskava. Dejstvo je, da je organiziran kriminal že zdavnaj 'prestopil' tako regionalne kot tudi državne meje, kar zahteva mednarodno usklajene in načrtovane aktivnosti na področju boja zoper organiziran kriminal tako s sosednjimi državami, državami Evropske unije kot tudi drugimi državami (na Zahodnem Balkanu idr.)."