Policija razkrila združbo preprodajalcev mamil

Policija je v pol leta trajajoči operaciji razkrila sedemčlansko združbo preprodajalcev prepovedanih drog.

Objavljeno
15. februar 2007 14.15
Kranj - Kriminalisti Policijske uprave Kranj so v pol leta trajajočem opazovanju delovanja sedemčlanske kriminalne združbe, ki je na območju Tržiča, Kranja in Ljubljane preprodajala prepovedane droge, v torek izvedla zaključno akcijo. V 12 hišnih preiskavah so zasegli dva kilograma konoplje in 270 gramov amfetaminov. Izmed sedmih osumljencev so jih pet v sredo zvečer privedli k preiskovalni sodnici, ki je za njih odredila pripor.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj Simon Velički, so lanskega junija zaznali kriminalno aktivnost skupine, ki jo je vodil 26-letni Tržičan. Delovala pa je zlasti v gostinskih lokalih, kjer je preprodajala prepovedane droge. Združba se je usmerila zlasti na mlajše osebe in zagotavljala nakupe drog tudi mladostnikom, starim le 15 let.

Poleg vodje združbe naj bi v njej po ugotovitvah kriminalistov delovali še 21-letnik, dva 30-letnika in 32-letnik iz območja Gorenjske ter 24- in 25-letnik z območja Ljubljane. Skupaj naj bi izvršili najmanj 11 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter dve kaznivi dejanji omogočanja uživanja mamil. S prekritimi metodami dela, ki jih je policija izvajala približno pol leta, so poleg amfetaminov in konoplje, odkrili tudi 163,79 grama kokaina, kar je približno od 326 do 818 posameznih odmerkov.

V porastu so trde droge

Kot so na tiskovni konferenci še povedali je bilo delo policije na področju prepovedanih drog lani uspešnejše kot v letu pred tem, kar je razvidno tako iz količine zasežene droge kot iz števila obravnavanih kaznivih dejanj in oseb. Lani so namreč obravnavali 1590 kaznivih dejanj prometa z mamili, za katere je bilo osumljenih 1899 oseb, leta 2005 pa so odkrili 1026 tovrstnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storile 1504 osebe.

Glede na lanske in letošnje zasežene količine prepovedanih drog so v porastu heroin, kokain, ecstasy in amfetamini, LSD in metadon, medtem ko so odkrili manj kanabisa. Lani so zasegli 182 kilogramov heroina, 4,67 kilograma kokaina in skoraj 3000 tablet ecstasija.