Policija se ni vmešavala v delo sodišča

Obtožbe zaradi zadeve Popov: Kriminalisti so pravobranilstvu »jasno in nedvoumno napisali, da se vzdržimo«.

Objavljeno
18. december 2015 19.10
Državni zbor
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Iz državnega pravobranilstva so po tem, ko je murskosoboško okrožno sodišče z zavrnilno sodbo Berislava Popova opralo krivde vojnega hudodelstva, pisali tako na obrambno kot tudi na notranje ministrstvo: pozvali so jih k razmisleku o nadaljevanju kazenskega pregona. Obrambno ministrstvo se je na poziv odzvalo pozitivno, na notranjem ministrstvu pa so se »vzdržali«.

Opozicijski poslanec Vinko Gorenak (SDS) je minuli teden notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar javno postavil več vprašanj v zvezi z zadevo Popov. Med drugim je ministrico vprašal tudi: »Zakaj je policija 23. novembra s podpisom direktorja kriminalistične policije Branka Japlja poslala okrožnemu sodišču v Murski Soboti dopis, ki je usodno vplival na odločitev sodišča, da ne dovoli nadaljevanja pregona nekdanjega oficirja JLA Berislava Popova?«

Policija ni vplivala na odločitev sodišča

Ker bi bilo vmešavanje policije na odločitve sodišča vsaj nenavadno, smo Gorenakove navedbe preverili. Tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija je Gorenaka na laž postavil že v uvodu: »Kriminalistična policija je poslala dopis na zunanji, murskosoboški oddelek državnega pravobranilstva, in ne na tamkajšnje okrožno sodišče.«

Kot neresnične je Menegalija označil tudi Gorenakove navedbe o tem, da je dopis usodno vplival na odločitev sodišča: »Ker dopis ni bil poslan sodišču, odločno zavračamo kakršenkoli vpliv na odločitev sodišča glede nadaljevanja kazenskega pregona.« Menegalija je še spomnil, da je bila sodba sodišča, s katero je sodišče obtožbe proti obtoženemu Popovu zavrnilo, posledica umika obtožnice pristojnega državnega tožilca na glavni obravnavi 22. oktobra letos, »ne pa posledica dopisa uprave kriminalistične policije na državno pravobranilstvo«.

Obvestili notranje in obrambno ministrstvo

Na vprašanje Dela, zakaj so kriminalisti sploh pisali pravobranilstvu, nas je Menegalija, ki je rekel, da ne pozna odgovora, napotil na državno pravobranilstvo. Njihova tiskovna predstavnica Anita Drev je razložila, da so 17. novembra letos o tem, »da je Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti umaknilo obtožnico zoper obtoženega Popova zaradi kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo«, obvestili tako notranje kot obrambno ministrstvo, obe ministrstvi pa so tudi opozorili na možnost pravobranilstva, da ima kot zastopnik države pravico nadaljevati kazenski pregon zoper Popova oziroma da lahko vloži »prošnjo za vrnitev v prejšnje stanje ter v njej izjavi, da nadaljuje kazenski pregon tako, da vztraja pri že vloženi obtožnici ali pa vloži novo«. Obe ministrstvi je pravobranilstvo tudi opozorilo, da se bo v nasprotnem »štelo, da pregona ne namerava nadaljevati«.

Kot je znano, se je obrambno ministrstvo odzvalo tako, da je v imenu države pravobranilstvu naložilo, naj se pritoži, a je senat murskosoboškega okrožnega sodišča pod vodstvom Branka Palatina pritožbo zavrnil. Zaradi tega se je pravobranilstvo – spet po navodilih obrambnega ministrstva — minuli torek pritožilo na mariborsko višje sodišče. Na notranjem ministrstvu so, pravi Menegalija, »jasno in nedvoumno napisali, da se vzdržimo ocene o nadaljevanju kazenskega pregona«.