Policist med pregonom uporabil strelno orožje

Policija je v bližini meje s Hrvaško v akciji zasledovanja ukradenih vozil uporabila strelno orožje. Policist je za orožje prijel, ko se je eno od vozil pričelo zaletavati v policijski avtomobil.

Objavljeno
15. januar 2007 16.11
Policisti so med pregonom vozil uporabili strelno orožje
Maribor - Policista sta 11. januarja zvečer na cesti Ptuj-Zavrč opazili dve vozili z italijanskega registrskega območja, ki sta vozili proti državni meji s Hrvaško. Zaradi suma, da sta vozili ukradeni, šlo je za vozili znamke BMW in Volvo, so ju policist poskušali ustaviti z zvočnimi in svetlobnimi opozorilnimi znaki, vendar voznika znakov nista upoštevala in z glavne ceste zavila na kolovoz, kjer sta po krajšem pregonu obstala v klancu. Policista sta službeno vozilo ustavila neposredno za terenskim vozilom znamke Volvo, da bi mu tako preprečila pobeg.

Ko sta policista pričela izstopati iz vozila, je voznik terenskega vozila sunkovito zapeljal vzvratno, trčil v službeno vozilo in ga pričel skupaj s policistoma, ki sta bila ravno za vrati, potiskati vzvratno. Policist je zato izvlekel službeno vozilo in ustrelil v zrak opozorilni strel. Ker voznik ni odnehal je policist izstrelil dva strela v pnevmatike vozila. Pri tem je voznik osebnega vozila BMW uspel speljati, zaradi česar je naprej odpeljal tudi voznik terenskega vozila. Policista sta nadaljevala vožnjo za pobeglima voznikoma.

Policijska patrulja, ki je bila v bližini dogajanja je čez nekaj minut opazila obe vozili, vendar ob poskusu zaustavitve vozili nista ustavili. Kmalu zatem so policisti prejeli obvestilo, da sta se vozili ustavili voznika pa pobegnila. Izsledili so ju šele s pomočjo sledilnih psov in optoelektronsko napravo blizu kraja Paradiž.

Eden izmed osumljencev je 35-letni moški z območja Litije, drugi pa 27-letni moški z območja Ljubljane. Policisti so obema odvzeli prostost in ju pridržali. Zoper 27-letnega moškega so podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, zoper oba osumljenca pa kazensko ovadbo za kaznivo dejanje prikrivanja, saj sta po besedah plocije naklepno pridobila vozili, ki sta izvirali iz kaznivega dejanja.

Policisti in kriminalisti osumljencema za zdaj niso uspeli dokazati izvršitve tatvine. Kot so pojasnili na policiji, so osumljenca 13. januarja privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki ju je po zaslišanju izpustil na prostost. Slovenska policija je sicer v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi ugotovila, da so vozili ukradli 9. januarja v italijanskih mestih Udine in Conegliano. Skupna vrednost vozil znaša okoli 100.000 evrov.

V akciji je sodelovalo 35 policistov, vodnikov službenih psov in kriminalistov Policijske uprave Maribor.