Policista sta v Veliki Dolini ravnala pravilno

Policista, ki sta v noči s sobote na nedeljo v 44-letnega Hermana Smrečnika izstrelila kar sedem nabojev iz službenih pištol, naj bi po do zdaj zbranih podatkih ravnala ustrezno.

Objavljeno
06. marec 2007 16.35
Na kraju eksplozije so včeraj že gorele sveče
Brežice –Policista, ki sta v noči s sobote na nedeljo v 44-letnega Hermana Smrečnika izstrelila kar sedem nabojev iz službenih pištol, naj bi po do zdaj zbranih podatkih ravnala ustrezno. Posebna komisija, ki jo je imenoval generalni direktor policije sicer še ni zaključila z delom, dogodki v Veliki Dolini pa policistoma očitno niso ponujali veliko izbire. Moški naj bi namreč po prvih strelih in eksploziji ročne bombe poskušal aktivirati še 1,5 kilograma plastičnega eksploziva za pasom, z izjemno rušilno močjo.

Herman Smrečnik je bil torej očitno povsem odločen, da konča začeto. Krški kriminalisti tudi na včerajšnji novinarski konferenci kljub obsežni preiskavi niso mogli potrditi motiva za dramo v Veliki Dolini, vendarle pa je očitno dejansko šlo za zadnje dejanje nekoliko paranoičnega človeka. Ali je k temu pripomogel tudi alkohol bo pokazala sodna obdukcija, kajti Smrečnik naj bi doma spil nekaj kozarcev vina in preden se je oborožil z eksplozivom domačim povedal, da je to zadnji dan njegovega življenja. Kot smo pisali že včeraj, je imel sicer zelo delaven moški, ki ni bil v postopku niti zaradi prometnega prekrška, preganjavico zaradi sosedov, ki naj bi mu prisluškovali, uničevali stvari in mu na druge načine nagajali. Vse to naj bi bil del velike zarote, za katero se skriva preprodaja lesa.

Po uradnih podatkih policije, ki se bistveno ne razlikujejo od informacij, ki smo jih objavili, se je Smrečnik nekaj minut čez deseto zvečer najprej oglasil pri najbližjih sosedih ter z bombo v roki in vžigalno vrvico v ustih zahteval da gresta z njim 29-letni Stanko Fakin in njegova leto dni mlajša žena Daniela. Očitno sta ga ubogala, ker so bili v hiši njuni otroci. Skupaj so se premikali proti Hostnikovim, ki naj bi bili po Smrečnikovem prepričanju tudi vpleteni v »zaroto«. Jožetu Hostniku je takoj, ko je izstopil iz hiše, povedal, da bo danes umrl skupaj z njim. Takrat sta na kraj prišli dve policijski patrulji, Stanko Fakin, ki je sicer policist pa je kolege opozoril, da je moški oborožen z bombami in eksplozivom. Vsem je še naprej grozil s smrtjo.

Daniela Fakin je v tem trenutku uspela pobegniti, Smrečnik pa je zagrabil Hostnika in vsi skupaj so se premikali proti vaški cerkvi. Ko so jo obkrožili so policisti že zavzeli primerno kritje, Smrečnik pa se je vrnil pred Hostnikovo hišo in z nogo butnil vhodna vrata. Po opozorilu policistov sta iz nje pritekli dve ženski, Smrečnik pa se je začel približevati 42-letni Marjani Hostnik in ji groziti, da jo bo ubil. Policista sta ga opozorila, da bosta uporabila strelno orožje, če se ne ustavi, a ju ni upošteval. Izstrelila sta opozorilni strel v zrak, ker se ni ustavil pa sta ga ustrelila. Smrečnik je padel, podrl Hostnikovo, pri tem pa je eksplodirala tudi bomba, ki jo je držal v roki. Ker je želel aktivirati še eksploziv in drugo bombo sta policista ponovno streljala.

Eksplozija je Hostnikovo hudo ranila po hrbtu in rokah, po operaciji v kliničnem centru pa je že bila premeščena v brežiško bolnišnico, lažje pa je bil pri tem poškodovan tudi eden od policistov. Po besedah Saše Jejčiča vodje krških kriminalistov sta policista streljala nekje z desetih metrov razdalje, najdenih je bilo osem tulcev, kar pomeni, da sta sedem strelov sprožila v Smrečnika. Jejčič pravi, da bo šele po obdukcijskem zapisniku lahko povedal več o njegovih poškodbah, oziroma kam so krogle zadele moškega. Po naših informacijah sta policista merila v roko, v kateri je držal bombo in nato v glavo. »Na kraju ni bilo nobenih posebnih enot policije, ker ni bilo časa. Tudi ni šlo za klasično situacijo s talci, tako da je bila reakcija policistov povsem ustrezna,« pravi Jejčič. Policista sta stara 25 in 27 let in naj bi imela zadosti izkušenj v kriznih situacijah. »Glede na zbrane podatke, sta orožje uporabila v skladu s pravili stroke. Osumljeni ni upošteval njunih opozoril, ki sta jih večkrat izrekla, zato sta z uporabo strelnega orožja zaščitila življenja ljudi. Dokončno oceno pa bo seveda dala posebna komisija,« pravi Andrej Zbašnik direktor policijska uprave Krško. Kot še dodaja, je napadov na policiste v državi iz leta v leto več, neposredno pa so bili v zadnjih dveh letih s strelnim orožjem ranjeni štirje policisti. V zadnjih petih letih pa so denimo na območju krške policijske uprave le dvakrat opozorilno streljali na osumljence.

Vse skupaj bi se v sobotnem primeru seveda lahko končalo bistveno drugače, kajti pirotehniki so na Smrečnikovem truplu našli tri zavitke z 1,5 kilograma plastičnega eksploziva, dva detonatorja in štiri ročne bombe, pri sebi pa je imel tudi pištolo kalibra devet milimetrov s kroglo v cevi. V hišni preiskavi so policisti našli še puško Antschutz, 96 pripadajočih nabojev, Smrečnik pa je imel doma tudi več kosov drugega streliva, plinsko bombo in delov eksplozivnih teles. Kriminalisti so po Jejčičevih besedah preverili vse okoliščine in morebitne vzroke za njegov bombni pohod, vendar niso odkrili ničesar, kar bi lahko opravičilo tudi bistveno milejšo reakcijo Hermana Smrečnika.

V zadnjih petih letih so krški policisti podali 44 ovadb zaradi nezakonitega prometa z orožjem ter ugotovili 226 kršitev zakona o orožju. V tem obdobju so zasegli 53 lovskih, 20 avtomatskih pušk, 108 pištol, skoraj 20.000 nabojev, 2,6 kilograma eksploziva in ogromno kosov hladnega orožja.