Policista v mestu srečajo le tu in tam

Varnostne razmere v Slovenj Gradcu so ugodne, a ljudje si želijo več in bolje opremljenih mož v modrem.

Objavljeno
30. april 2017 22.06
mko-SLOVENJ GRADEC
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Po podatkih policijske postaje v Slovenj Gradcu so varnostne razmere v mestu in okoliških naseljih ugodne. Tako kaže statistika za lansko leto, ki jo je komandir slovenjgraške policijske postaje Igor Knez predstavil mestnim svetnikom. 

"Na naše delo so vplivale nenehne spremembe zakonodaje, tudi stavka policistov," je povedal Igor Knez. Slovenjgraški policisti so zabeležili precej manj prekrškov javnega reda in miru. "Skupaj smo obravnavali 267 kršitev predpisov, kar je 27,6 odstotkov manj kot leto prej. Najbolj so kršitve javnega reda in miru upadle v občini Mislinja, in sicer kar za 44 odstotkov," je rekel Knez. 

Čeprav so policisti obravnavali manj kaznivih dejan s področja kriminalitete, narašča število vlomov. "V Slovenj Gradcu smo jih obravnavali kar petintrideset, v Mislinji deset", je pojasnil prvi mož slovenjgraških policistov. Občinski svetnik Boris Raj je pohvalil visoko, kar 67-odstotno raziskanost kaznivih dejanj, a pripomnil, da bi si želel več prisotnosti policije v okolju. "V mestu že dolgo nisem srečal policista, še manj v četrtni skupnosti, kjer bivam in imamo težave z vandalizmom," je opozoril Raj. Po njegovem mnenju bi večja prisotnost policistov v mestu in naseljih izboljšala občutek varnosti občanov. "Odkar v Slovenj Gradcu nimamo več policijske uprave, je pristnost policije slabša," je prepričan Raj. 

Premalo kadrov in opreme

Hinko Kašnik je spomnil, da se veliko koroških policistov vodi na delo po vsej Sloveniji. Knez je vprašal, kdaj si lahko Korošci obetajo njihovo vrnitev v domače kraje. Komandir slovenjgraške policijske uprave je pojasnil, da kadrovske politike ne more komentirati, lahko pa reče, da je vsega premalo; ljudi in opreme. "Zavedamo se problemov pri vožnji v naravnem okolju, na kar ste tudi vi opozorili, a zaman čakamo na motor, s katerim bi lahko nadzorovali razmere," je rekel Knez. 

Slovenjgraški policisti so lani zabeležili tudi upad ukrepov pri nadzoru cestnega prometa. Izdali so 1258 plačilnih nalogov in izrekli 655 opozoril. Odredili so 3447 preizkusov alkoholiziranosti, od katerih je bilo 109 pozitivnih. Začasno so odvzeli 63 vozniških dovoljenj in zasegli 22 motornih vozil. Na območju občine Slovenj Gradec se je lani zgodilo 129 prometnih nesreč, od tega ena smrtna. Neprilagojena hitrost je še vedno najpogostejši razlog za prometne nesreče. Veliko, kar 23 je bilo prometnih nesreč s pobegom. 

Na policiste so čakali 19 minut

Z merilnikom hitrosti so voznike preverjali v 301 dnevih iz skupno opravili kar 1248 ur merjenj. To pomeni, da so bili z radarjem na slovenjgraških in mislinjskih cestah vsak dan aktivni štiri ure in 28 minut. V lanskem letu so z območja slovenjgraške policijske uprave na operativno komunikacijski center policijske uprave v Celju prejeli 1057 klicev na OKC, od tega večino, kar 1267 za interventne dogodke. Reakcijski čas policije je znašal 19 minut in 13 sekund, za nujne interventne dogodke pa 11 minut in 45 sekund. 

Policisti pri svojem delu obravnavali tudi druge dogodke: šest požarov, šest delovnih nesreč, prav toliko samomorov, tri poskuse samomora, devet nesreč na smučišču, dvakrat so iskali pogrešano osebo, obravnavali pa tudi po eno gorsko nesrečo ter eno nesrečo v zračnem prostoru. Na delo policistov so dobili pet pritožb. Vse so uspešno rešili.