Policisti bodo med počitnicami posebno pozorni na avtobusne prevoze

Zaradi bližajočih se zimskih počitnic bodo policisti v prihajajočih dneh še posebno pozorni na avtobusne prevoze. Letos bodo namreč počitnice za celotno Slovenijo potekale v istem terminu, zato policisti pričakujejo večje število organiziranih prevozov tako otrok kot odraslih.

Objavljeno
04. februar 2011 16.07
Barbara Petek, delo.si, video: Ante Orlić, delo.si
Barbara Petek, delo.si, video: Ante Orlić, delo.si
Lukovica - Specializirana enota za nadzor prometa (SENP) v upravi uniformirane policije na GPU je tako danes na avtocesti A1, v smeri Celja proti Ljubljani, ustavila in preverila skupno 44 tovornih vozil, avtobusov, pa tudi nekaj osebnih avtomobilov. Policisti so dva tovornjaka napotili na izreden tehnični pregled in obema voziloma, ki sta se izkazali za tehnično oporečni, prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Poostren nadzor prometa avtobusov bodo policisti izvajali tudi med bližajočimi se počitnicami, in sicer predvsem na območjih policijskih uprav Maribor, Kranj, Celje in Ljubljana ter v bližini smučišč. Preverjali bodo tehnično izpravnost vozil, psihofizično stanje voznikov, čas vožnje in počitka voznikov, pa tudi število potnikov na avtobusih. Po besedah vodje SENP, Mladena Lončarja, vozniki namreč pogosto ne upoštevajo predpisov, povezanih z dovoljenim številom potnikov. "Zgodi se, da avtobusni prevozniki na en sedež pogosto posadijo kar dva otroka," je dodal Lončar.

V minulem letu so policisti SENP obravnavali 7.124 različnih kršitev cestnoprometnih predpisov, kar je 506 manj kot leto poprej. Izdali so 6.128 plačilnih nalogov (leta 2009 je bilo teh 6.727) in opravili 3.848 tehničnih pregledov (133 več kot leta 2009).

Več v videoprispevku