Policisti bodo nadzirali voznike in gostince

Akcija 0,0. Policiste bo zanimalo, v katerih gostinskih lokalih so se napili povzročitelji nesreč.

Objavljeno
16. oktober 2014 19.05
bakal policijski nadzor
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Te dni bodo policisti v okviru drugega dela akcije 0,0 šofer poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Prihaja namreč čas pogostih praznovanj in proslavljanj, ko marsikdo pregloboko pogleda v kozarec in na žalost še vedno sede za volan.

»Kot vsako leto tudi letos v zadnjih mesecih leta zaradi pogostih praznovanj in proslavljanj pričakujemo večjo prisotnost alkohola med udeleženci v cestnem prometu, zato je pričakovati tudi več kršitev in prometnih nesreč,« pojasnjujejo na policiji. Med 17. in 19. oktobrom, torej ta konec tedna, bo zato potekal drugi del akcije 0,0 šofer.

Policisti namreč vsako leto posebno pozornost varnosti cestnega prometa namenijo prav v zadnjih mesecih leta in ob prehodu v novo leto.

V okviru akcije bodo policisti po vsej Sloveniji izvedli številne poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov. V tem času bo na slovenskih cestah moč opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil.

Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Prav tako bodo policisti vsem kršiteljem hujših prekrškov, kot so visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Gostinci, pozor!

Poostren pa bo tudi nadzor nad spoštovanjem določb zakona o omejevanju porabe alkohola. Policiste bo zanimalo, kje so vozniki, pri katerih so v poostrenem nadzoru ugotovili alkohol, ali vozniki, ki so bili pijani vpleteni v hujše nesreče, uživali alkoholne pijače.

Policisti svarijo vse organizatorje javnih prireditev in lastnike gostinskih lokalov na pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.

»Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila,« polagajo na srce gostincem.

Kot so pojasnili na policiji, želijo s preventivno akcijo, ki jo koordinira ministrstvo za zdravje, vse pristojne službe zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu, s tem pa tudi število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega. Akcija 0,0 šofer bo potekala še v dveh terminih, in sicer med 7. in 11. novembrom ter med 1. in 20. decembrom 2014.

Liter piva za nekoga ni liter piva za drugega

Policija opozarja tudi vse druge, naj nikar za volan ne sedejo pijani. Kje so meje pitja oziroma koliko gramov alkohola bo v naši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, telesnih sposobnosti, navajenosti na alkohol, vrste alkoholne pijače; od tega, kaj smo jedli pred ali med pitjem, kako smo pili in podobno.

Koncentracijo alkohola lahko sicer v grobem izračunamo. Če 80 kilogramov težak moški popije liter piva, v katerem je 40 gramov čistega alkohola, ali če to stori na primer 60 kilogramov težka ženska, je razlika občutna. Približno 70 odstotkov telesne teže moškega so tekočine, na katere se porazdeli zaužiti alkohol. V primeru 80 kilogramov težkega moškega se ta torej razdeli na 56 kg telesne teže.

Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,71 gramov na kilogram krvi ali 0,34 miligramov v litru izdihanega zraka, pojasnjujejo na policiji. Pri ženski pa tekočine predstavljajo le 60 odstotkov telesne teže, pri 60 kilogramov težki ženski torej 36 kilogramov. Če 40 gramov alkohola delimo s to težo, znaša ocena koncentracije alkohola v krvi 1,1 grama na kilogram krvi ali 0,52 miligramov v litru izdihanega zraka.