Policisti na Obali razkrili združbo avtomobilskih tatov

Koprski policisti in kriminalisti so razkrili združbo tatov avtomobilov in motornih koles. Po daljši kriminalistični preiskavi so pridobili dovolj dokazov, da so marca tri osumljence dali v pripor, tri pa ovadili.

Objavljeno
23. marec 2007 19.01
Koper - Kriminalisti sektorja kriminalistične policije in policisti Policijske uprave (PU) Koper so v drugi polovici lanskega leta na koprskem območju zaznali povečano število tatvin osebnih avtomobilov in motornih koles. Po daljši kriminalistični preiskavi so pridobili dovolj dokazov, da je več kaznivih dejanj izvršila skupina osumljencev, ki se je združila v hudodelsko združbo z vnaprej določenimi nalogami. Marca so tri osumljence dali v pripor, tri pa ovadili in izpustili, so povedali na današnji novinarski konferenci PU Koper.

Omenjena združba je po besedah vodje oddelka za splošni kriminal Nevija Božiča izvrševala tatvine osebnih avtomobilov, motornih koles, koles z motorjem in prikrivala pridobljene predmete. V marcu so kriminalisti podali kazenske ovadbe zoper pet osumljencev z območja Kopra, starih med 21 in 24 let, ter za 20-letnega osumljenca z območja Ljubljane. V daljši kriminalistični preiskavi je bilo opravljenih sedem hišnih preiskav na območju PU Koper in PU Kranj, v katerih so našli tudi pištolo znamke Makarov.

Policija zbira podatke še o drugih kaznivih dejanjih

Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil in pridobiva dokaze o drugih kaznivih dejanjih. Navedena skupina pa policiji ni poznana le zaradi izvrševanja kaznivih dejanj, saj so posamezniki tudi pogosti kršitelji cestno prometnih predpisov. Vsak od njih je bil obravnavan zaradi tovrstnih prekrškov v povprečju 15-krat in bil dvakrat povzročitelj prometnih nesreč. Zaradi kršitev zakona o prekrških zoper javni red in mir pa so policisti posameznike v povprečju obravnavali petkrat, je še povedal Božič.

Policija je tako 19. in 21. marca priprla 23- in 22-letnega fanta. Član združbe in vsaj še en, zaenkrat neznani storilec, sta utemeljeno osumljena velike tatvine, saj sta v noči na lanski 22. avgust z dvorišča pred hišo v Izoli ukradla motorno kolo v vrednosti 8350 evrov, ki so ga oktobra lani prodali nazaj lastniku oz. oškodovancu. Štirje osumljenci so v noči na lanski 27. avgust na parkirišču nad hotelom v Portorožu poskusili ukrasti avto BMW tip X5 nemških registrskih številk, last madžarskega državljana. Oškodovancu, ki jih je med dejanjem presenetil, so povzročili za približno 400 evrov škode.

Kraja neregistriranih vozil

Trije člani združbe so lanskega 20. septembra v enem izmed skladišč italijanske gospodarske družbe pri Trstu ukradli dve novi neregistrirani vozili znamke Alfa Romeo tip 159 in 147 v vrednosti 35.717 evrov in jih nato pretihotapili v Slovenijo. Eden od osumljencev je bil pri srečanju s policijsko patruljo udeležen v prometni nezgodi, zato je vozilo zapustil in pobegnil. Drugo ukradeno vozilo pa je drugi osumljenec skril na parkirišču hotela Maestoso v Lipici, kjer je bilo tudi najdeno. Ukradeni vozili sta bili vrnjeni oškodovani družbi.

Trije člani družbe so osumljeni tudi tatvine vozila znamke Audi A6 oktobra v Izoli, last leasing gospodarske družbe iz Slovenije, ki ga je uporabljal italijanski državljan. Vozilo so za krajši čas skrili na območju Kopra in ga nato odpeljali proti Ljubljani, kjer so ga izročili drugim, zaenkrat še neznanim osebam. Vozilo policisti še iščejo. V avgustu so trije člani združbe uporabljali v Trstu ukradeno motorno kolo znamke Gilera Runner, dokler ga zaradi policije 6. avgusta niso zapustili ob plaži Simonov zaliv v Izoli.