Policistom grozil s kuhinjskim nožem in nanje ščuval psa

Pogojno obsojen na dve leti zapora, ker je z uporabo sile skušal preprečiti prisilno privedbo pred sodišče.

Objavljeno
18. september 2014 21.34
psk*Konrad Kamenik
Vili Einspieler, kronika
Vili Einspieler, kronika
Celje – Sodnica celjskega okrožnega sodišča Ingrid Lešnik je danes obsodila Konrada Kamenika na enotno pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo štirih let. Obtoženega je spoznala za krivega, ker je z uporabo sile skušal preprečiti policistom, da bi ga prisilno privedli na sodišče.

Okrožna državna tožilka Simona Razgoršek Kuzman je predlagala sodišču, naj Konrada Kamenika, ki je skušal z grožnjo policistom, da jih bo zabodel z nožem s 15-centimetrskim rezilom, pri čemer je nanje ščuval tudi psa pasme ameriški pitbul terrier, preprečiti uradno dejanje, obsodi na leto dni zapora in podaljša pogojno kazen na eno leto in dva meseca zapora zaradi podobnega kaznivega dejanja.

Po njenem je bilo obtožencu dokazano, da je skušal prestrašiti policiste in jih odvrniti od namena, da ga prisilno privedejo na sodišče, ker so njegov zagovor, da je imel v rokah nož, ker si je hotel pripraviti hrano, ovrgle fotografije v kazenskem spisu. Čeprav je zanikal, da je na policiste ščuval psa, so ga demantirale priče. Kot je poudarila, ni dvoma, da je Kamenik dejanje razumel in da ga ne obžaluje.

Policist je uporabil solzivec

Kamenik je vztrajal, da ni kriv, ker policistom ni grozil z nožem in ni nanje ščuval psa. Kot je pojasnil, policistom ni hotel odpreti vrat, ker mu niso obljubili, da ga bodo pripeljali nazaj v Slovenske Konjice in ker je imel z njimi slabe izkušnjo, kajti v preteklosti so z njim tudi že fizično obračunavali. Ker se je branil sam, je policista Gregorja Miklavca med zaslišanjem vprašal, ali jim je povedal, zakaj noče z njimi na celjsko sodišče in ali se na fotografiji vidi, da je s plinskim razpršilcem poškropil samo njega in ne tudi psa. Kamenik za druge policiste ni imel vprašanj, odrekel pa se je tudi zaključni besedi.

Četverica zaslišanih policistov Miklavc, Alan Hrapovec, Marjan Jelenko in Martin Vinter ter zaslišana policistka Tanja Satelšek so izpovedali, da jim je Kamenik grozil z nožem, da jih bo zabodel pred tem, ko so nasilno vstopili v hišo. V tem času je držal v drugi roki psa na povodcu. Vsi so še izpovedali, da so obtoženega večkrat opozorili, da bodo nasilno vstopili, če ne bo odložil noža, spustil psa in prišel iz hiše.

Kamenik naj bi jih tudi pozival, naj le vstopijo, če si upajo, psu pa klical, naj prime barabe. Ko so mu skozi priprto okno pokazali odredbo celjskega sodišča, jo je preletel in odvrgel nazaj skozi okno.

Policisti so vstopili v hišo, tako da je Hrapovec razbil steklo na hišnih vratih in jih odprl z notranje strani, ker je bil v vratih ključ. Mimo njega je nato šel Miklavc, ki je izpovedal, da je uporabil solzivec, ker sta se proti njemu zapodila Kamenik in pes. Glede tega, ali je imel Kamenik nož še vedno v rokah in ali je imel psa na povodcu ali ne, izpovedi policistov niso bile usklajene. Vinter je še pojasnil, da jim ni uspelo fotografirati Kamenika z nožem v roki, ker je opazil njihov namen in ga skril.