Policistu grozi zaporna kazen

 Na nujni vožnji policistov pred krajem Čatež ob Savi je prišlo do prometne nesreče treh vozil, od tega sta bili dve vozili policijski. V hudi nesreči je bilo ranjenih osem oseb, preizkus alkoholiziranosti pa je bil pri vseh osebah negativen

Objavljeno
26. oktober 2009 17.25
Janoš Zore
Janoš Zore
Krško - "Policijska vozila, ki so na nujni vožnji, lahko prevozijo rdečo luč. Toda pri tem ne smejo ogrožati prometa," je dejal Robert Perc, tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško, ki zaradi neobstoja tahografov v obeh policijskih vozilih ni znal povedati, s kakšno hitrostjo sta patrulji trčili ena v drugo: »Vidljivost prihajajočih vozil iz smeri Krške vasi je omejena, saj jih zakriva zgradba in grmovje. Policista za volanom sta verjetno pomislila, da imata odprto pot.«

Obe patrulji na nujni vožnji sta bili v času trka nekaj po 11. uri dopoldan na poti proti avtocestnemu priključku Čatež (hoteli sta ga zapreti), saj se je od meje s Hrvaško proti Ljubljani v napačno smer peljala voznica škode octavie. Toda nujno vožnjo sta končali 500 metrov pred ciljem, na pločniku v podvozu pod avtocesto. Alfo, ki je pred trkom pravilno zaustavljena čakala na zeleno luč, so šele po petih urah umaknili s pločnika na nasprotni strani cestišča.

»Dim se je valil izpod razbitih pokrovov motorjev policijskih avtomobilov, sirene so glasno cvilile. V alfi je bila družina s starejšo gospo, ki je klicala na pomoč. Policisti so se v šoku in poškodovani polegli po tleh. Glasne sirene so izklopili šele mimoidoči,« nam je dejala ena od prič.

Najhuje jo je skupila 83-letna potnica na zadnjem sedežu alfe, ki je zaradi zloma reber ostala na zdravljenju v brežiški bolnišnici. V slednji so noč preživeli tudi trije policisti, ki so v ponedeljek dodpoldan bili odpuščeni. Osmim ponesrečenim se je na pomoč pripeljalo le eno reševalno vozilo.

Policisti voznice črne škode octavia, ki se je po avtocesti zapeljala v napačno smer in zaradi katere sta bili patrulji na nujni vožnji, še ni uspela izslediti. »Kamere Darsa so potrdile, da je do vožnje v napačno smer zares prišlo. A slika je preslaba, da bi z nje lahko razbrali registersko tablico. Vozilo se je v napačno smer peljalo od Obrežja, nato pa se je obrnilo in zapustilo avtocesto na odcepu za Mokrice,« je dejal Robert Perc.

Policistu, ki je na nujni vožnji iz smeri Brežic v nedeljo zapeljal skozi rdečo luč in trčil v drugo policijsko vozilo (iz smeri Krška vas) ter nato še pred semaforjem pravilno zaustavljeno osebno vozilo znamke alfa 147, po 323. členu kazenskega zakonika zaradi suma povzročitve nesreče zaradi malomarnosti grozi kazen do treh let zapora. V nesrečo je bilo vpletenih pet uniformirancev in trije civilisti.