Poljaki kradli drage avtomobile slovenskih direktorjev

Trojica je na sodišču priznala, da je ukradla BMW Igorju Merviču, nato še mercedes Benjamina Fugine.

Objavljeno
09. marec 2018 11.11
sojenje poljaku Grudniewski Radoslaw Antoni in soobdolženim, Ljubljana, 10.01.2018. Foto: Marko Feist
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Da je bil Radoslaw Antoni Grudniewski tako rekoč prisiljen v tatvino, je na sodišču zatrjeval njegov zagovornik Bernard Zupanc, ki je poskušal za poljskega avtomobilskega tatu na ljubljanskem okrožnem sodišču izpogajati pogojno kazen. A je obveljalo pri predlogu tožilke Helene Zobec Dolanc in Grudniewski se za poldrugo leto seli za zapahe.

Tri poljske državljane je obtožba bremenila, da so z uporabo »specialnih naprav« oziroma motilcem radijskih signalov, ki preprečuje zaklepanje vozila na daljavo, novembra lani ukradli BMW 530, vreden 55.000 evrov, in mercedes-benz S530, vreden najmanj 80.000 evrov. Grudniewski, Jakub Grzegorz Jelenski (obsojen je bil na leto in sedem mesecev zapora) in Piotr Pawel Bubienczky (za zapahi bo leto in osem mesecev) so avtomobila ukradli znanima slovenskima direktorjema, pri svojem početju pa so pokazali veliko predrznosti in vztrajnosti, je poudarila sodnica Deja Kozjek.

Ko so namreč predsedniku uprave Spara Slovenija Igorju Merviču 8. novembra lani ukradli BMW 530, so se s svojim in ukradenim beemvejem nameravali odpeljati domov, vendar so jih pri Beljaku poskušali legitimirati avstrijski policisti. Poljaki so izginili, ukradeni avto pa pustili v gozdu z odprtimi vrati in prižganimi lučmi. A trojica je bila po vsem sodeč trdno odločena, da se brez plena ne vrne na Poljsko, in namenila se je nazaj v Ljubljano. Tokrat so v Ljubljani obiskali solastnika in direktorja Planike Turnišče Benjamina Fugino. Ta je 10. novembra zjutraj menda nameraval z mercedesom v Italijo, ko ga je poklical sosed in ga vprašal, kam je odšel tako zgodaj, da njegovega avtomobila ni pred hišo. Sledil je šok.

Poljakom so hitro prišli na sled, saj so svoj avtomobil BMW X5 s poljskimi registrskimi tablicami parkirali v isti ulici, kjer živi Fugina, tam so imeli tudi najeto sobo. BMW je pritegnil pozornost policistov. Kasneje je eden od trojice priznal, da ga je Fuginov avtomobil, ki je bil parkiran v isti ulici, zbodel v oči, zato so se odločili za krajo. Zatrjevali pa so, da v Slovenijo niso prišli krast, temveč kupovat katalizatorje, a se jim je tu pokvaril kombi, zato so v Ljubljani prespali in le izkoristili ponujeno priložnost. Tako oni kot njihova obramba so poskušali dokazati, da niso nikakršni specializirani avtomobilski tatovi, saj so po lastnih besedah prišli navzkriž z zakonom le pred petnajstimi leti, in še to zaradi droge. Za tatvine so se, je poudarjala tudi obramba, odločili le zaradi izredno slabega finančnega stanja, vsi morajo namreč preživljati družino. Še več, odvetnik Zupanc ni izključil niti možnosti, da so bili v kazniva dejanja prisiljeni, čeprav so vsi trije povedali, da je šlo za njihovo lastno odločitev.

Toda po preverjanju sodišča se je izkazalo, da so Poljaki nekatera svoja kazniva dejanja iz preteklosti zamolčali. Kot kaže, je bil Grudniewski tukaj že oktobra, saj so ga menda ovadili za še eno tatvino BMX X5 v vrednosti okrog 60.000 evrov.

Mervič je svojega beemveja dobil nazaj, Zavarovalnica Triglav za povzročeno škodo v tem primeru terja 1457 evrov. Za 11.040 evrov škode pa je bilo v drugem primeru, saj so Fuginov avtomobil že razstavili, policisti so ga našli v gozdu blizu Vrhnike, poleg tega je izginil tudi njegov mobilni telefon iphone. A ker premoženjskopravna zahtevka nista bila ustrezna, bo treba vložiti tožbo.