Poljsko cerkev pretresa nov spolni škandal

Žrtve domnevnih spolnih zlorab v škofiji Plock v osrednji Poljski, večinoma nekdanji ministranti, vse glasneje obtožujejo tamkajšnje cerkvene dostojanstvenike.

Objavljeno
05. marec 2007 21.22
Na Poljskem sta s položajev odstopila že Stanislaw Wielgus in Janusz Bielanski
Varšava - Katoliško cerkev na Poljskem pretresa spolni škandal poroča poljski konservativni dnevnik Rzeczpospolit. Žrtve domnevnih spolnih zlorab v škofiji Plock v osrednji Poljski, večinoma nekdanji ministranti, vse glasneje obtožujejo tamkajšnje cerkvene dostojanstvenike, med drugim tudi nekdanjega nadškofa Stanislawa Wielgusa, cerkev pa se uradno zaenkrat še ni odzvala.

Oglaša se vedno več žrtev

Kot piše Rzeczpospolita, se v zadnjih dneh oglaša vse več žrtev, ki naj bi jih zlorabili duhovniki v škofiji Plock. Ti naj bi sicer še vedno delali z otroki, med drugim naj bi dva učila na osnovnih šolah. Predstavniki škofije so te informacije za časnik anonimno potrdili.

"Navedbe žrtev so pretresljive," piše Rzeczpospolita. Prizadeti naj bi večinoma prihajali iz neurejenih družin in si tudi sami želeli v duhovniški poklic, duhovniki v Plocku pa naj bi to izkoristili. Protesti prizadetih, njihovih sorodnikov in ostalih duhovnikov so zaenkrat naleteli na gluha ušesa. Wielgus, ki se na obtožbe še ni uradno odzval, naj bi po navedbah neimenovanega duhovnika izjavil le, "da smo vendar vsi šibki".

Wielgus zaprosil za odpuščanje

67-letni Wielgus, ki je škofijo Plock vodil minulih sedem let, je sicer januarja tik po posvetitvi v nadškofa Varšave priznal, da je v času komunizma sodeloval s poljsko tajno policijo in kmalu zatem tudi odstopil. Ob tem je poljske katoličane, ki predstavljajo 90 odstotkov prebivalstva 38,5-milijonske države, zaprosil za odpuščanje za svojo napako.