Polka Bošković med goljufi in oderuhi?

Koprska notarka Polka Bošković je bila najprej priča, potem pa so jo uvrstili v skupino 12 obtoženih.

Objavljeno
16. november 2015 19.39
šuligoj Polka Bošković - notarka
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – »Ničesar nimam z nobeno kriminalno združbo. Na koncu bom dokazala nedolžnost. O tem, da bom ovadena, so na Popovičevem občinskem portalu e-Koper vedeli že 28. aprila,« je povedala koprska notarka Polka Bošković, potem ko so Primorske novice razkrile, da je med 12 ovadenimi v zadevi oderuštva, goljufij, zlorabe položaja in ponarejanja listin.

Koprska notarka Polka Bošković je bila najprej priča, potem pa so jo uvrstili v skupino 12 obtoženih, ki jim očitajo vrsto kaznivih dejanj. Glavni obtoženi je 59-letni Koprčan Radenko Vasić, ki je domnevno po oderuških obrestih posojal večje količine denarja podjetnikom na območju Luke Koper. Vse pa se je zapletlo in prišlo do policije, ko je enemu posodil 300.000 evrov in je ta dolg zaradi obresti zrasel na 600.000 evrov. Polka Bošković je kot notarka sklepala notarske zapise, ki so po njenih besedah zapis določenih dejstev in nič drugega.

Primer bi moralo obravnavati koprsko okrožno sodišče, vendar so ga prav zaradi Boškovićeve prenesli na novogoriško sodišče. Predsednica koprskega sodišča Darja Srabotič nam je odgovorila: »V omenjeni kazenski zadevi so bili izločeni vsi sodniki kazenskopreiskovalnega oddelka okrožnega sodišča. Nekateri zato, ker so v tej zadevi opravljali preiskovalna dejanja, drugi pa zato, ker je bila ena od obtoženih [Boškovićeva] nekaj let zaposlena kot sodnica na kazenskopreiskovalnem oddelku na koprskem sodišču in je bila sodelavka večini sodnikov, ki zdaj sodijo na tem oddelku.

Zato je na predlog okrožnega sodišča Višje sodišče v Kopru za nadaljevanje postopka v obravnavani zadevi določilo sodišče v Novi Gorici.« Pooblaščenec za odnose z mediji Samo Turel z novogorišekga sodišča pa nam je lahko odgovoril le, da obtožnice še vročajo strankam. Polka Bošković je že dobila obtožnico, a nam ni povedala, česa jo bremeni.

Predsednica notarske zbornice Sonja Kralj nam je odgovorila, da z vsebino obtožnice zoper notarja Gregorja Mesarja in Polko Bošković niso seznanjeni. Ko bodo seznanjeni, bodo ukrepali. Že pred vložitvijo obtožbe je zbornica opravila neposredni pregled poslovanja notarja Gregorja Mesarja in na podlagi pregledane dokumentacije ni ugotovila nepravilnosti, pomanjkljivosti ali nezakonitosti. Za notarko Boškovićevo pa niso prejeli zahteve ministrstva za pravosodje za opravo nadzora.

Je pa notarska zbornica ministra za pravosodje obvestila o nastopu razrešitvenega razloga za Polko Bošković po zakonu o notariatu (aktivno je vstopila v politiko bez soglasja zbornice). Pravosodni minister je proti koprski notarki uvedel postopek za razrešitev in predsednici zbornice predlagal uvedbo disciplinskega postopka zoper njo. Predsednica bo postopek uvedla kmalu, nam je še povedala.