Polovice hiše Jureta Cekute tudi danes niso prodali

Izklicna cena je bila tudi tokrat 481.400 evrov. Kdaj bo razpisana nova dražba, za zdaj ni znano.

Objavljeno
10. oktober 2012 16.38
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Celje - Na Okrajnem sodišču v Celju je danes potekala druga javna dražba za prodajo polovice hiše znanega slovenskega slikarja Jureta Cekute. Dražba je bila znova neuspešna, saj ni bilo nobenega kupca.

Sodišče se je za razpis dražbe odločilo, ker je Cekuta Komercialni banki Triglav v stečaju, Zavarovalnici Triglav, Novi Ljubljanski banki in eni mladoletni osebi dolžan skoraj 16.800 evrov in pripadajoče obresti.

Polovica vrednosti Cekutine hiše s pripadajočim stavbnim zemljiščem, ki se nahaja na Prekorju pri Škofji vasi, pa je ocenjena na 481.400 evrov. Sodišče bo polovico hiše prodalo ponudniku, ki bo ponudil najvišjo ceno.

Cekuta, ki ga danes ni bilo na javni dražbi, je po prvi javni dražbi julija letos pojasnil, da je hišo zgradil leta 1991 in po njegovi oceni hiša ni vila, temveč gre za galerijo z ateljejem, ki je ves čas služila kulturnemu poslanstvu.

Cekuta je takrat opozoril, da mu je Komercialna banka Triglav že pred leti zasegla umetniško zbirko desetih slik za poplačilo terjatve, zdaj pa še enkrat uveljavlja isto terjatev, zaradi katere je sedaj polovica hiše na javni dražbi.

Pojasnil je, da je sam verjel, da je dolg poplačal, vendar tega ne more dokazati, in dodal, da je »žrtev dvojnega plačila«.

Dolg do mladoletne osebe pa je povezan s plačevanjem preživnine za mladoletno hčer, kjer je po besedah Cekute prišlo do nesporazuma.