Pomurka 2012: preverili učinkovitost reševanja pri množičnih nesrečah

Pri vaji je sodelovalo 170 gasilcev, reševalcev, policistov in zdravstvenih delavcev.

Objavljeno
15. september 2012 15.50
Vaja Pomurka 2012
J. P. Murska Sobota
J. P. Murska Sobota

Murska Sobota - Pomurski štab civilne zaščite je danes na pomurski avocesti pri počivališču Dolinsko pripravil veliko kombinirano reševalno vajo Pomurka 2012.

Predpostavka vaje je bila prometna nesreča treh avtomobilov s šestnajstimi udeleženci, osnovni namen pa preveriti in izboljšati pripravljenost na učinkovito in usklajeno delovanje vseh, ki morajo sodelovati in pomagati pri reševanju ob množičnih nesrečah.

Tako je kakšnih 170 pomurskih gasilcev, pripadnikov civilne zaščite, policistov in reševalcev pokazalo svojo pripravljenost in usposobljenost za reševanje najhujših prometnih nesreč vse od prihoda na kraj nesreče pa do reševanja pponesrečencev iz razbitin, zdravstvene oskrbe na terenu in odvoza ponesrečencev v bolnišnice z reševalnimi vozili in helikopterjem. Vaja je uspela, a je bila žal pripravljena tako, da ni pretirano ovirala prometa po avtocesti, saj je ta tekel preusmerjeno po počivališču v eni koloni nepretrgano. Resnična in največja težava pri reševanju udeležencev množičnih prometnih nesreč na Pomurski avtocesti bi namreč bilo dejstvo, da avtocesta nima odstavnih pasov in da so tudi vozni pasovi ožji od običajnih avtocestnih. Zato je realno pričakovati, da bi ob resnični množični prometni nesreči promet na avtocesti obstal in inrerventna vozila zaradi ozkega vozišča ne bi mogla dovolj hitro ali sploh ne bi mogla pripeljati do kraja nesreče. Ta problem je delno sicer mogoče reševati z odprtjem enega od osemnajstih intervencijskih prehodov med smernima pasovoma avtoceste, vendar tudi odstranjevanje ograje pri teh prehodih vzame nekaj časa in podaljšuje odzivni čas.

Sicer pa je pomurska avtocesta od njenega dokončanja v celotni dolžini konec leta 2008 precej varna. Na njej se je od leta 2009 do sedaj zgodila 301 prometna nesreča,v kateri je umrla le ena oseba, devet jih je bilo hudo in 86 lahko telesno poškodovanih. Od leta 2003 do 2009, ko je bil odprt le odsek Pomurke med Vučjo Vasjo in Lipovci, so na njej umrli trije ljudje.