Vrhovni sodniki ponovno o izločitvi Masleše

Popoldan bodo odločali o drugi zahtevi odvetnika Matoza za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Objavljeno
29. september 2014 11.08
Branko Masleša, predsednik Vrhovnega sodišča RS med novinarsko konferenco, kjer se je največ govorilo o primeru "Hilda Tovšak". Ljubljana, Slovenija, 28.maj 2013.
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana - Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je namreč predsednik senata, ki bo odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Seja se bo začela v torek.

Odvetnik Franci Matoz, ki zastopa obsojenega predsednika SDS Janeza Janšo, je Maslešo iz morebitnega sodelovanja v senatu, ki bo odločal o zadevi Patria, želel izločiti že poleti, a je občna seja vrhovnih sodnikov to zahtevo zavrnila.

Zato je Janšev zagovornik sklenil ponovno zahtevati izločitev Masleše, ker se je vmes spremenila njegova vloga. Vrhovni sodniki so namreč njegovo prvo zahtevo zavrnili s pojasnilom, da Masleša v svojem govoru na sodniških dnevih - ki ga Matoz navaja kot argument za izločitev - ni nastopil v vlogi sodnika, temveč se je na pritiske na sodnike in sodstvo odzval v vlogi predsednika vrhovnega sodišča.

Masleša pa je pred nekaj tedni sklenil, da bo predsedoval vsem senatom v zahtevah za varstvo zakonitosti, ki bodo prijavljene na seje kazenskega oddelka v obdobju med 8. septembrom in 31. decembrom letos.

Matoz je predlagal tudi izločitev vrhovne sodnice Maje Tratnik, a tudi o tej zadevi še ni odločeno.