Ponovno o ugrabitvi Zorice Škrbić

Tožilstvu uspelo s pritožbo: višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo za Milana Trivkovića.

Objavljeno
22. maj 2017 19.52
Podpec - Ljubljana, 27.6.2014, v ljubljani ugrabili zensko, ki so jo kasneje najdli mrtvo v podpeci. Foto: Marko Feist
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Specializiranemu državnemu tožilstvu je uspelo s pritožbo prepričati višje sodnike, da so razveljavili oprostilno sodbo za Milana Trivkovića glede vpletenosti v ugrabitev Zorice Škrbić junija 2014. Višje sodišče je primer vrnilo v ponovno sojenje.

Trivkovića so na ljubljanskem okrožnem sodišču marca lani oprostili očitkov glede vpletenosti v hudodelsko združbo, ki je 26. junija 2014 v ljubljanskem Trnovem ugrabila 32-letno Zorico Škrbić. Poleg Trivkovića je tožilstvo obtožilo še Željka Petrovića, Blagoja Sazdova in Senada Livadića. Medtem ko je trojica priznala, da so v sostorilstvu s Trivkovićem storili kaznivo dejanje, in jim je sodišče na podlagi sporazuma o priznanju krivde s tožilstvom izreklo zaporne kazni - Petroviću 15 let, Sazdovu 14 let, Livadiću pa dve leti in tri mesece zapora - se je Trivković izrekel za nedolžnega, zato je zoper njega stekel redni sodni postopek. Ta se je končal v njegovo korist, saj ga je razpravljajoča okrožna sodnica Vesna Podjed oprostila. Menila je, da sicer obstajajo okoliščine, ki so sumljive, a da vendarle ne pripeljejo do nedvoumne ugotovitve o njegovi krivdi.

Opazoval je žrtev

Obdolženi so Škrbićevo ugrabili pred domačo hišo. Petrović in Sazdov sta jo porinila v belo alfa romeo in v spremstvu audija A6, v katerem sta bila neznanca, odpeljala v gozd na obrobju Ljubljane. Zadnji del poti naj bi alfo vozil Trivković in se nato z njo tudi odpeljal, Petrović in Sazdov pa sta ostala in žrtev na različne načine kruto mučila vso noč (Trivković pri tem ni sodeloval). Zgodaj zjutraj naslednjega dne sta jo v Podpeči vrgla iz avta, padec pa je povzročil še dodatne poškodbe. Umrla je še pred prihodom reševalcev. Zažgano alfo so našli v bližini.

Obsojeni trije so priznali, da so Škrbićevo ugrabili, ker so bili prepričani, da kot partnerica Dejana Vidmarja, obsojenega na 14-letno zaporno kazen zaradi ropa sefov SKB, ve, kje je okoli 20 milijonov naropanih evrov, ki jih niso nikoli našli. Po trditvah tožilstva jo je Trivković v beli alfi opazoval pred njenim domom, da so se seznanili z njenimi življenjskimi navadami, nato je sledila ugrabitev.

Predlog: osem let zapora

Tožilka Mateja Gončin je za Trivkovića predlagala osem let zapora, a se sodnica Podjedova ni strinjala s tožilskim videnjem dogodka in je Trivkovića oprostila očitkov kaznivega dejanja hudodelskega združevanja in ugrabitve. Sodnica sicer ni v celoti verjela njegovemu alibiju in pričevanjem njegovih prijateljev, da so bili takrat pri njem doma na pikniku, a enako je veljalo za pričanje pokojničine matere, ki ji je hči zaupala svoje sumničenje, da jo nekdo opazuje (mislila je, da je policija), in jo enkrat opozorila na moškega, ki je pred hišo sedel v beli alfi. Žrtvina mati je na sodišču z gotovostjo zatrdila, da je bil to Trivković, a prej na policiji med fotografijami možnih osumljencev njegove ni izbrala.

Na sojenju so zaslišali tudi zaščitene priče, ki so obtoženega obremenile, bi pa bile po prepričanju tožilstva pripravljene povedati še več, če ne bi bile ustrahovane, očitno od Trivkovićevih prijateljev. Zaščitena priča št. 88, ki je na dan ugrabitve Škrbićeve videla, kako je bela alfa, v kateri naj bi prevažali Škrbićevo, zapeljala v gozd južno od Ljubljane, je bila tako pred sojenjem najprej pretepena, čez nekaj dni pa so jo še poskušali zbiti z avtom. A je sodnica Vesna Podjed menila, da je kljub vsemu za razsodbo najpomembnejše, kaj so priče povedale, in ne, kaj bi, pa niso. Hkrati z oprostilno sodbo je sodišče marca lani Trivkoviću odpravilo pripor, v katerem je bil od prijetja novembra 2014. Tožilstvo se je zoper sodbo pritožilo in v pritožbi predlagalo novo sojenje in ponovno odreditev pripora.

Ogled kraja

Višji sodniki so pritožbi ugodili. »S tem je sodba prve stopnje razveljavljena, zadeva pa je bila vrnjena sodišču prve stopnje v ponovno odločanje,« so nam potrdili na tožilstvu. Dejansko stanje po mnenju višjega sodišča očitno ni dovolj razjasnjeno. Primer bo v ponovljenem sojenju obravnavala ista okrožna sodnica.

Na pritožbeni seji višjega sodišča je tožilka opozorila, da bi se moralo prvostopenjsko sodišče do teh pričevanj opredeliti bolj kritično, upoštevati pritiske in izjave ocenjevati skupaj z drugimi dokazi.

Okrožno sodišče bo tako moralo v ponovljenem sojenju vnovič ovrednotiti pričanja prič, zaslišati še nekatere nove priče oziroma izvesti nekaj novih dokazov, prav tako si bo moralo ogledati kraj mučenja, kar je tožilstvo predlagalo že v prvem sojenju, a temu dokaznemu predlogu sodnica takrat ni ugodila. Po prepričanju tožilstva je namreč tja znal pripeljati le nekdo, ki je to območje zelo dobro poznal, kar za Trivkovića vsekakor velja, saj živi v neposredni bližini.

Trivkovićev zagovornik odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je po drugi strani na pritožbeni seji vztrajal, da je oprostilno sodbo nujno potrditi, saj je bilo po njegovem mnenju vse že pravilno razsojeno in se je tožilska zgodba morala podreti, češ da ni bila podprta z dokazi.

O predlaganem ogledu kraja kaznivega dejanja je menil, da so na zemljevidu na googlu včrtane vse tamkajšnje poti in da jih je tudi Sazdov zelo dobro poznal. Opozoril je tudi, da so žrtvino mater trikrat zaslišali policisti, pa nikoli ni omenjala neznanca pred hišo. In po njegovem mnenju je takrat Škrbićevo res opazovala policija, a tožilstvo tega noče priznati.

Trivković se aprilske seje na višjem sodišču ni udeležil menda iz osebnih razlogov, kot je takrat pojasnil njegov zagovornik, češ da je bil že dosedanji sodni postopek zanj dovolj utrujajoč.