Začetek glavne obravnave ponovnega sojenja Ropu zaradi izdaje tajnih podatkov

Rop je menda novinarju razkril, češ da sta se pred volitvami leta 2004 Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Objavljeno
12. maj 2017 15.44
acr KOMISIJA ROP
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Začela se je glavna obravnava ponovnega sojenja nekdanjemu premieru Antonu Ropu zaradi obtožb o izdaji tajnih podatkov, ki pa bo potekala za zaprtimi vrati. V okviru sojenja bodo tudi poslušali posnetek telefonskega pogovora med nekdanjim predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim razpolagajo na Sovi.

Tožilstvo Ropa preganja, ker je leta 2007, ko je bil poslanec, takratnemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku razkril, češ da sta se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. Vodušek je izjavo objavil v TV Dnevniku.

Kot se je izkazalo ob začetku današnjega naroka, je sodišče na podlagi dopisa sodnice Ane Testen od Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) pridobilo avdioposnetek, ki je označen s stopnjo tajnosti. Ker sodišče nima opreme, s katero bi bilo po zakonu o kazenskem postopku dovoljeno poslušati ta posnetek, je predsednica sodišča odredila, da bodo posnetek poslušali na sedežu Sove, ki to opremo ima, je danes povedala Testenova.

Postopek lahko zastara februarja 2018

Obramba je temu protestirala in dvakrat zahtevala izločitev sodnice zaradi dvoma o njeni nepristranskosti. Kot je dejal odvetnik Uroš Čop, je »sodnica arbitrarno prevzela vlogo tožilstva in sama protizakonito izvajala preiskovana dejanja« s tem, ko je na Sovo poslala dopis za posredovanje dokumentov in odgovorov glede dokazov, ki pa po opozorilu odvetnika sploh niso obtožbe tožilstva. Po njegovih navedbah je sodnica od Sove tudi zahtevala tajnost tega posnetka.

Dodal je, da obramba s temi dokazi ni bila seznanjena, pač pa da so o za obstoj dokumentov izvedeli danes. S tem je po Čopovih besedah Ropu »grobo kršena pravica do obrambe«. Pri tem je poudaril, da predlog o izločitvi nikakor ni namenjen zavlačevanju postopka, ki zastara februarja 2018, ali spodkopavanju avtoritete sodnice.

A sodnica je predlog obrambe po njeni izločitvi zavrnila kot neutemeljenega, saj gre po njeni oceni prav za zavlačevanje in spodkopavanje njene avtoritete. Zavrnila je navedbe odvetnika, da mu ni bil omogočen vpogled v dokumente v kazenskem spisu. Prav tako je v četrtek klicala v odvetniško pisarno in jih obvestila, da bodo na današnji obravnavi na sedežu Sove poslušali posnetek.

Sodnica: Najprej Ropov zagovor, potem poslušanje posnetka

Glede očitka, da je arbitrarno prevzela vlogo tožilstva, pa je dejala, da iz odločbe vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo prejšnji sodbi v tem primeru, izhaja navodilo, kaj bo moralo sodišče v ponovljenem postopku opraviti, med drugim tudi to, da bo treba ugotoviti, zakaj bi bili odredbi Sove relevantni za primer prisluškovanja. Prav tako je na prejšnji obravnavi napovedala, da bo sodišče od Sove pridobilo avdioposnetek in ga bodo na glavni obravnavi tudi poslušali, je dejala.

Sodnica je danes tudi odločila, da bodo omenjeni posnetek na Sovi poslušali po tem, ko bo Rop podal svoj zagovor. Na predlog tožilstva, s čimer se je strinjala tudi obramba, pa je sodnica odločila, da se javnost izključi iz glavne obravnave.

V prvem sojenju je bil sicer Rop leta 2013 spoznan za krivega izdaje tajnih podatkov, izrečena mu je bila denarna kazen v višini 10.000 evrov. Vrhovno sodišče je nato razveljavilo obsodilni sodbi.