Ponovno zaslišanje glavne nadzornice Klasja

Obtožena Tomaž Ročnik in Dragica Veršič bosta dobila še eno priložnost za zaslišanje njune ovaditeljice Irene Stanke Čurin.

Objavljeno
06. september 2017 23.27
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Tomaž Ročnik in nekdanja direktorica Klasja Dragica Veršič (prej Murko) vztrajno zanikata, da sta leta 2007 storila kar koli narobe, ko je Ročnikova družba Millcom postala lastnica prav vsega premoženja Klasja. Nekdanjo predsednico nadzornega sveta Klasja Ireno Stanko Čurin bodo zaslišali prihodnji teden.

Čurinova je pričala že junija in takrat je podrobno pojasnila sporno dogajanje iz leta 2007. Nadzorni svet je že nekaj mesecev prej dal soglasje, da Klasje družbi Millcom, ki je bila ustanovljena prav leta 2007, proda svoje premično in nepremično premoženje. Vendar, kot je pričala Čurinova, o kakršnem koli najemu premoženja ni bilo govora. Dejala je, da je družba Millcom septembra 2007 dobila kredit v višini 11,5 milijona evrov, čez nekaj minut je ta denar posredovala Klasju kot kupnino za vse premoženje, Klasje pa je denar nakazalo spet nazaj Millcomu kot avans za najemnino. Kot je dodala, se je vse zgodilo v eni uri, nadzorni svet pa o najemnini ni vedel ničesar, Klasje pa je v trenutku ostalo brez premoženja in brez kupnine, torej denarja.

Zaslišali bodo tudi nekdanjega ministra Dragonjo

Obramba ves čas trdi drugače, češ da je nadzorni svet vedel vse, da so o tem govorili tudi na skupščini avgusta 2007, na kateri bi morala biti tudi Irena Stanka Čurin kot direktorica družbe Medaljon, ki je imela takrat 13,66 odstotka delnic Klasja. Čurinova je nazadnje dejala, da se skupščine ni udeležila, ker je Medaljonova obvladujoča družba Profectus zahtevala, da se skupščine Klasja namesto nje udeleži Tomaž Ročnik. Enainpetdesetodstotni lastnici Profectusa sta bili prvi dami Probanke Milana Lah in Romana Pajenk.

Na včerajšnji obravnavi je zagovornik Tomaža Ročnika Stanislav Rozenstein dejal, da obstaja sum, da je izjava Irene Stanke Čurin, zakaj je ni bilo na skupščini Klasja, neresnična. Predlagal je, da sodišče zasliši takratnega direktorja Profectusa Boruta Bizjaka, ki je bil tudi vodja mariborske enote Probanke. Čurinovo bodo ponovno zaslišali prihodnji teden, saj ob njenem zadnjem pričanju Tomaža Ročnika, ki se je strinjal s sojenjem v nenavzočnosti, ni bilo. Sodnica Ingrid Lešnik je presodila, da vsaj ob njenem pričanju mora biti navzoč, je pa tudi Ročnik včeraj dejal, da ima zanjo že pripravljena vprašanja.

Sojenje se bo nadaljevalo še ves september, ko bodo zaslišali tudi predstavnike bank, Ročnikovih podjetij, stečajnega upravitelja Klasja, revizorja, izvedenca ekonomske stroke Draga Dubrovskega in nekdanjega ministra Metoda Dragonjo.