Ponovno zaslišanje Slodeja brez odgovorov o zakonitosti dela policije

Ministrstvo za notranje zadeve bo moralo o odvezi molčečnosti odločati ponovno.

Objavljeno
28. oktober 2011 12.05
Posodobljeno
28. oktober 2011 12.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Zagovorniki osmerice obtoženih v zadevi Čista lopata so na današnjem zaslišanju kriminalista Roberta Slodeja na ljubljanskem okrožnem sodišču opozorili, da zaradi Slodejeve le delne odveze molčečnosti ni jasno, ali je policija pri pridobivanju dokazov ravnala zakonito. Ministrstvo za notranje zadeve bo zato ponovno odločalo o odvezi molčečnosti.

Na sodišču se je danes nadaljevalo že drugo zaslišanje kriminalista, ki je iz Nemčije leta 2007 dobil podatke o domnevnih nezakonitih poslih nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, ki so bili povod za obsežno preiskavo.

Slodej tudi na današnjem zaslišanju zaradi le delne odveze molčečnosti namreč ni želel odgovarjati na nekatera vprašanja, povezana z njegovim sodelovanjem z domnevnim tajnim policijskim sodelavcem Antonom Urbasom in nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem.

Zagovorniki so po koncu zaslišanja opozorili, da je ključnega pomena, da sodišče izve ali je bil pri srečanju med Slodejem in Schaffnerjem prisoten tudi Urbas. Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je dejal, da bo z ugotovitvijo te okoliščine sklenjen krog dokazov, ki »nakazujejo na nezakonito delo policije«.

Ponovno so opozorili tudi, da Slodejeve izjave o tem, kako je pridobil informacije, nasprotujejo pričanju nemškega kriminalista. Po mnenju zagovornikov Slodej namreč s svojimi izjavami prikriva nezakonito delo policije. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc je ob tem opozorila, da Slodej po njenem mnenju ne prikriva dela policije.

Sodni senat je po koncu zaslišanja priče odločil, da bo notranje ministrstvo moralo ponovno odločiti, ali Slodeja odveže molčečnosti v zvezi z vprašanjem, ali je Urbas v letu 2007 deloval kot tajni policijski sodelavec. Ponovno bo odločalo tudi o odgovoru na vprašanje, kdo je bil še prisoten pri srečanjih med Slodejem in Schaffnerjem.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je pojasnila, da gre za pomembne podatke, ker Urbas in Schaffner govorita o teh srečanjih, Slodej pa na ta vprašanje ne odgovarja.

Senat je še odločil, da bosta ponovno zaslišana tudi nekdanji direktor Kontrole zračnega prometa Srečko Janša in Ivan Bohnec, ki je bil član razpisne komisije v postopku javnega naročila za gradnjo kontrolnega stolpa.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.