Popivali, nato sta ga pretepla do smrti

Trije pivski prijatelji so (pre)glokobo pogledali v kozarec, vnel se je prepir, pretep pa je bil usoden za 64-letnega Ptujčana Srečka Marina.

Objavljeno
05. junij 2017 21.30
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Ptuj – Policiste je v včeraj pozno popoldne poklical 56-letni domačin in jim hitel razlagati, da je njegov 64-letni prijatelj v njegovi hiši padel po stopnicah in obležal mrtev. Toda preiskovalci so takoj podvomili o zgodbi 56-letnega Franca Vajde, ki je nekoč tudi sam nosil policijsko uniformo, saj so bile poškodbe na truplu pokojnega 64-letnega Ptujčana Srečka Marina v neskladju s padcem po stopnicah.

Izvedeli smo, da naj bi se Srečko Marin, Franc Vajda in 41-letni Andrej Bagari včeraj že zgodaj zjutraj dobili v stanovanjski hiši, ki je last Vajdeta. Že od ranega jutra naj bi alkohol tekel v potokih, nekajkrat naj bi bilo na Dravsko ulico slišati tudi glasno razgrajanje. »Tega smo tukaj že vajeni,« nam je dejal sosed, a v isti sapi priznal: »Od razpada njegove družine je postajal iz dneva v dan bolj agresiven. Sprva verbalno, saj je z ostrimi besedami napadal tako sosede kot mimoidoče. Enkrat je celo grozil, da bo vse pobil. Trpinčil nas je tudi tako, da je ponoči svetil v naše hiše z močno svetilko. Zaklepali smo se v svoje hiše, na ulico si skoraj nismo upali.«

Sledi krvi v več sobah

Drugi sosed nam je o Vajdi začel razlagati zgodbo o petelinu. Tega naj bi si Vajda pribavil v zadnjih mesecih, a je bil za urbano naselje povsem neprimerna žival. Ker je s svojim glasovi vznemirjal okolico, naj bi ga Vajda večkrat zaprl kar v stanovanje. Od koder pa je bilo tragične predvčerajšnje nedelje slišati hrup, nazdravljanje in druge glasne glasove samo do 13. ure. Zatem naj bi se »druščina povsem umirila«, še znajo povedati sosedje. Dobre štiri ure zatem je na policijo klical Vajda in razlagal o mrtvem prijatelju Srečku Marinu, ki naj bi padel po stopnicah. A ne samo vidne poškodbe pokojnika so preiskovalce naredile sumničave, da za zadevo stoji drugačna resnica. Potrditev so kriminalisti dobili, ko so stopili v stanovanje, kjer je nesrečnik obležal. V več sobah so našli sledi krvi, ki so nastale med pretepom.

Ni še jasno, ali je le popival ali sodeloval tudi v pretepu

Ko je eden od policistov na tleh našel krvave sledi, ki so bile posledica vlečenja trupla iz ene izmed sob proti stopnicam, so zažvenketale lisice. Najprej na rokah naznanitelja dogodka, ki se je, ko je uvidel, da se mu okoli pasu zateguje vozel, zavil v molk. Nato so ptujski policisti odvzeli prostost še Andreju Bagariju, ki je sodeloval pri popivanju. Če je sodeloval tudi pri pretepu, bo pokazala šele preiskava. Kakorkoli, policisti bodo oba osumljenca še danes odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Do takrat pa kriminalisti upajo, da bodo znani tudi rezultati obdukcije. Kot smo izvedeli, naj bi Marin umrl zaradi krvavitve v pljučno votlino.

Alkohol že večletni življenjski sopotnik

O povodu za tragedijo, ki je najstarejše mesto že dalj časa ne pomni, je prerano govoriti. Verjetno tragediji ni botroval samo alkohol, ampak so se morali »pivski prijatelji« hudo spreti, da so začeli padati tako močni udarci, ki so pripeljali do smrti upokojenca Marina. Zanj smo izvedeli, da je dolga leta delal kot skladiščnik po različnih ptujskih podjetjih. Ko mu je pred nekaj leti umrla žena, naj bi začel vsak dan (pre)globoko gledati v kozarec. Sosedje v bloku na Rimski ploščadi, kjer je imel pokojni stanovanje, so nam povedali, da se je predvsem v zadnjih mesecih veliko družil s starejšim moškim. Ta naj bi se k njemu velikokrat pripeljal z motorjem. Skupaj so pred blokom poslušali glasno glasbo in se nacejali z alkoholom. »Bili so tako glasni, da je bilo to moteče za druge stanovalce,« nam je razložil eden od stanovalcev blokov na Rimski ploščadi.

»Žena mu je umrla pred leti po hudi bolezni. Nekaj časa je bila celo prikovana na invalidski voziček. A njuno razmerje ni bilo vzorno, saj je bilo iz njihovega stanovanja velikokrat slišati kričanje. Da je tu in tam pregloboko pogledal v kozarec, je vidno tudi iz prask na njegovem avtomobilu,« je o svojem sosedu Marinu razlagal Marijan Zafoštnik, ki pa je o tragediji svojega soseda izvedel iz medijev.