Popolna tajnost v pravdi med oškodovanko in odvetnico

Edita Mlakar je ena izmed osmoljenih, ki so zaupali nekdanji sodnici in upokojeni odvetnici Bredi Kovač.

Objavljeno
01. december 2015 15.20
skerl/sodstvo
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje − Nekdanje sodnice in znane žalske odvetnice Brede Kovač pričakovano ni bilo na današnji poravnalni narok. Poravnava z Edito Mlakar, ki je še ena v dolgi vrsti tistih, ki od Kovačeve zahtevajo odškodnino, ni mogoča. Zakaj niso opravili že prvega naroka v pravdi, sodnica ni smela povedati.

Sodnica Petra Robič Verbovšek je po zaključenem poravnalnem naroku, na katerem javnost ne sme biti navzoča, povedala le, da je bila poravnava neuspešna. Ko je že hotela razložiti, zakaj ni mogoče takoj izpeljati tudi prvega naroka v pravdi, je pooblaščenka Kovačeve Jasmina Gričnik opozorila: »Če boste povedali razlog, bo to kršitev tajnosti. Morate vedeti, da bom na to opozorila.« In tako je sodnica povedala le, da obstajajo ovire za izvedbo prvega naroka, ki jih bo sodišče preverilo.

Tako pravda, ki ni edina, ostaja na začetku. Tudi v kazenskem postopku proti Kovačevi jim je zdaj uspelo izpeljati le predobravnavni narok, pa še tega šele v petem poskusu, saj je bila obtožena Kovačeva večkrat bolna in se je zdravila tudi v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Kovačevi, nekdaj dobri in spoštovani pravnici, kot jo je opisal njen zagovornik, v petih obtožnicah in enem obtožnem predlogu očitajo izneverjanje, ponarejanje listin in goljufije.

Oškodovanje za 123.000 evrov, zdaj zahteva manj

Kovačeva od svojih strank prav veliko denarja ni vzela. Stranke so bile opeharjene bolj zaradi njenih (ne)dejanj. Tako na primer ni vložila tožbe, čeprav so ji stranke že plačale del stroškov in takso. Nadalje je ponarejala listine oziroma obvestila o narokih, s čimer je stranke zavajala, da zanje dela vse, kar je možno. Stranki se je celo zlagala, da je bila sodba izdana, čeprav sama sploh ni vložila tožbe.

Njenim besedam je nasedla tudi Edita Mlakar, ki naj bi s tem izgubila več kot 123.000 evrov. Ko se je Mlakarjeva ločila, je namreč morala odplačati vse dolgove nekdanjega moža, ki je svoj s. p. prepisal nanjo. Šlo je za več kot sto tisočakov dolgov, poplačala jih je šele letos, čeprav se je ločila že leta 2001. Ta denar je hotela dobiti nazaj in za to najela Kovačevo. Ta pa razen tega, da je vzela predujem, ni storila nič! To je Mlakarjeva odkrila prepozno. Šele čez leta, ko jo je Kovačeva plahtala z izgovori, češ da se nekdanji mož izogiba narokom in da zaradi njega zadeva stoji, je na sodišču ugotovila, da je bilo vsega konec že leta 2005. Morali so pogledati celo v arhiv, da so Mlakarjevi pojasnili, da Kovačeva po pozivu sodišča ni dopolnila tožbe.

Mlakarjeva je sprva od Kovačeve zahtevala 123.000 evrov odškodnine, zdaj zahteva 33.000 evrov, saj za toliko lahko nesporno dokaže, da jo je Kovačeva oškodovala.