Popovič o menjavi zemljišč v Valdoltri: Posel je bil nujen

Pri menjavi občinskih zemljišč v Valdoltri naj bi leta 2006 ravnal v nasprotj»«u z interesi občine.

Objavljeno
16. september 2014 16.19
uho/popovic
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Koper - Na koprskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v sojenju Borisu Popoviču, ki mu tožilstvo očita zlorabo položaja, saj naj bi pri menjavi občinskih zemljišč v Valdoltri leta 2006 ravnal v nasprotju z interesi občine. Popovič se je izrekel za nedolžnega ter poudaril, da je bil posel zakonit in nujen, občina pa je z njim ogromno pridobila.

Sporna naj bi bila zemljišča v Valdoltri, ki jih je koprska občina leta 2006 zamenjala za parcele v Kopru. Te je namreč potrebovala za gradnjo podaljška ceste nad Dolinsko cesto.

Tožilka Tamara Pahor je na današnji obravnavi poudarila, da je Popovič poskrbel za to, da so bile nepremičnine odtujene vedoč, da bi občina prek javne dražbe ali javnega zbiranja ponudb dosegla višjo ceno. Menjalna pogodba je bila za občino škodljiva, njen namen pa je bil pridobiti lastništvo oz. premoženjsko korist točno določeni osebi, saj je kupec nepremičnine nato prodal naprej po višji ceni.

Popovičev zagovornik Luka Zajc je pripomnil, da se županu očita nekaj, kar sploh ni bilo v njegovi pristojnosti, ampak v pristojnosti občinskega sveta, ki je odločil izvzeti omenjene nepremičnine.

Sam Popovič pa se je tako kot na predobravnavnem naroku izrekel za nedolžnega. Poudaril je, da se osebno ni ukvarjal s samo menjalno pogodbo, saj da so za to na občini pristojne službe in strokovnjaki, da pa tudi sicer nihče na občini ni storil kar koli narobe, pač pa je bil postopek popolnoma zakonit.

Kot je dodal, je bil posel za občin nujen, občina pa je pri njem celo »profitirala«. Pojasnil je, da ni moč gledati ozko zgolj posameznih poslov, ampak je treba upoštevati širši kontekst, in sicer, da so zasledovali javni interes.

»Krivi smo za to, da občina odlično posluje in da smo v 12 letih ogromno naredili,« je še povedal Popovič.

Zajc pa je ponovno apeliral na sodnika Matevža Grosa, naj ne opravi naroka čez teden dni, saj je za čas po volitvah razpisanih dovolj narokov, da bi lahko že v oktobru zaslišali vse priče.

Da postopek sovpada s predvolilno kampanjo, je izpostavil tudi župan, ki je ugotavljal, da na pomembnih dogodkih novinarjev ni, so pa vsi prisotni, ko je on na sodišču.

Gros je sklenil, da naslednjega naroka ne prekliče, ob tem da je Popovič soglašal, da se narok opravi brez njegove navzočnosti, če na njem ne bodo nastopile priče.